Sır saklamak bir irade imtihanıdır Bu imtihanı kazanmayan hayatta hiçbir imtihanı kazanamaz | Hazreti Ali

16 Nisan 2019 Salı

BERAT GECESİ ÖNEMİ VE FAZİLETİ


Kıymetli Dostlar Berat Kandili (gecesi) Şaban ayının onbeşinci gecesidir. Aslı“Berâet”tir. Berat sözlükte;“bir zorluktan kurtulmak ve beri olmak demektir.

Ayrıca bu geceye“Leyle-i Mübâreke”denir, bereketli bir gece.“Leyle-i Berâe”denir.“Leyle-i sâk”, vesîka gecesi denir.“Leyle-i rahme”ve rahmet gecesi denir.

Bu gecede, bir yıl içinde olacak bütün işler hükme bağlanıp ifası için Cenab-ı Hak tarafından meleklere verilir. Gecesini ibadet ve dua ile gündüzünü oruçlu geçirmek faziletlidir.

Berat gecesine ait beş haslet vardır

1-Her önemli iş bu gecede ayırdedilir.


2-O gecedeki ibadetin fazileti büyüktür.


3-İlâhi rahmet yayılır.


4-Mağfiret gecesidir.


5-O gece, Resûlüllah’a şefaat hakkının tamamı verilmiştir.


Çünkü, Hz. Muhammed (s.a.v.), Şaban’ın onüçüncü gecesi ümmeti hakkında şefaat istemiş, bu şefaatin üçte biri verilmiş, ondördüncü gecesi yine istemiş, üçte biri daha verilmiş, onbeşinci gece yine talep etmiş, bu gece şefaatın tamamı ihsan edilmiştir.


Bu şefaatten mahrum olanlar, devenin ürküp kaçtığı gibi Allah’tan kaçanlardır


Aziz Dostlar Berat gecesi hakkında Allah Resulü şöyle buyurmuştur


Şaban ayının onbeşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünü oruç tutun. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ (Keyfiyeti bizce meçhul bir halde) dünyaya en yakın göğe inerek (o andan) fecir oluncaya kadar: “Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) mübtela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim. Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu?” buyurur.”(İbn Mâce, H. no: 1388)

Diğer bir hadisi şerifte ise şöyle buyuruluyor

Bu gece Şaban’ın onbeşinci gecesidir. Allah Teâlâ bu gecede Beni Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları Cehennem’den kurtarır. Ancak kendisine şirk koşanların, müslümanlara karşı kin ve düşmanlık besleyenlerin, akrabaları ile münasebeti kesenlerin, gururlu ve kibirlilerin, ana-babasına asî olanların ve içki içmeye devam edenlerin yüzüne bakmaz.”(Buhârî, et-Tergîb ve’t-Terhib, II, 118)


Sevgili Dostlar Cenab-ı Hak, rivayete göre Kur’an’ın Levh-i Mahfuz’dan dünyaya indirildiği Berat gecesi için Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor


Apaçık Kitaba yemin olsun ki, Biz Kur’an-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir.”(Duhan, 44/1-4)


Böyle bir geceyi ganimet bilip dua, zikir ve ibadete yönelerek amel defterini zenginleştirmek, Allah’ın kulları için bulunmaz bir fırsattır.

BERAT GECESİ YAPILACAK İBADETLER


1)Oruç Tutmak


Peygamber Efendimizin, Ramazan dışında en çok oruç tuttuğu ay, Şâban ayı idi. Ayşe (r.a.) şöyle dedi


Resulullah hiç bir ayda, Şâban ayında tuttuğu oruçtan daha fazla oruç tutmazdı. Şâban ayının tamamını oruçlu geçirirdi.” (Müslim, Sıyâm 176; İbni Mâce, Sıyâm 30)


Bir hususu daha arz edelim kandil günlerine özgü özel olarak tutulması şart bir oruç yoktur kandil günlerinde tutulan oruç nafile hükmündedir farz değildir farz olan oruç ramazan ayı orucudur bunu unutmayalım inşallah

2)Kaza ve Nafile Namaz kılmak


Mübarek gün ve gecelerde en önemli ibadetlerden bir tanesi de nafile veya kaza namazları kılmaktır kaza namazı borcu olan kardeşlerimiz kaza namazı kaza namazı borcu olmayan kardeşlerimiz bu geceyi nafile namazlar kılarak değerlendirebilir

Burada bir hususu arz etmek istiyorum mutelif kitaplarda bu gece kılınması gereken 100 rekat namaz olduğu yazılır ancak sahih kaynaklarımızda böyle bir namaz yoktur bizzat şahsım 3 hafta araştırma yaptım bu namazın kuran veya sünette özellikle sünnette hadis kaynaklarında böyle bir namaza rastlamadım bu namaz bir takım şahısların (cemaat ve tarikat)intisap etmiş kimselerin bakkal hesabı mantığıyla ortaya çıkardığı açık kapatmak için ihdas ettiği namazdır bu tip kaynaksız delilsiz ibadet namaz dua zikir icat eden şarlatanlara itibar etmeyelim inşallah

3)Kuranı Kerim okumak


Kurʼânʼın nüzulüyle ilgili mübârek iki gece vardır, Beraat gecesi ve Kadir gecesi. Beraat gecesi, ilm-i ilâhîden topluca zâhir olup meleklere yazdırıldığı gecedir. Kadir gecesi, fiilen indirildiği gecedir.


Yani Kurʼân-ı Kerîmʼin dünya semâsına icmâlen nüzûlü/inişi Beraat gecesinde, tafsîlen nüzûlü de Kadir gecesindedir


İbni Mesut’tan (r.a.) rivayet edildiğine göre, Resûlullah, şöyle buyurdu


Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir.”(Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân 16)


İbni Abbâs’dan (r.a.) rivayet edildiğine göre, Resûlullah şöyle buyurdu


Kalbinde Kur’an’dan bir miktar bulunmayan kimse harap ev gibidir.” (Tirmizî, Fazâilü’l-Kur’ân 18)


Burada bir hususu daha arz etmek istiyorum berat gecesinde sadece kuranı kerimi okumayalım hem kuranı kerimi oyalım hem de okuduğumuz ayetler üzerinde tefekkür tezekkür tedebür edelim kuranı kerimi mealiyle birlikte okuyalım hadisi şerifler de ilmihal bilgileri de öğrenelim kısacası ilimle de meşgul olmaya çalışalım inşallah

4)Tevbe Ve İstiğfar etmek


Allah Teâla şirke düşmeyenlerin büyük günahlarını affedeceğini bu gecede müjdelemiştir. (bk. Müslim, Îman, 279) Hazret-i Peygamber Efendimiz

Ben, günde yüz kere istiğfâr ederim…”(Müslim, Zikir, 42) buyurmuşlardır.


5)Salavat Getirmek


Resûlullah’a salavat getirmeyi Allah Teâla emretmiştir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının giderileceği bildirilmiştir. Ayet-i kerîmede buyrulur


Şüphesiz ki Allâh ve melekleri, Peygamber’e çokça salât ederler. Ey müminler! Siz de O’na salavât getirin ve tam bir teslimiyetle selâm verin!”(Ahzâb, 56)


Übey bin Kâb (r.a.) diyor ki:


Hazret-i Peygamber Efendimiz’e


«– Yâ Resûlallâh! Ben sana çok salavât-ı şerîfe getiriyorum. Acaba bunu ne kadar yapmam gerekir?» diye sordum.


«– Dilediğin kadar yap.» buyurdu.


«– Duâlarımın dörtte birini salavât-ı şerîfeye ayırsam uygun olur mu?» diye sordum.


«– Dilediğin kadarını ayır. Ama daha fazla yaparsan senin için hayırlı olur.» buyurdu.


«– Öyleyse duâmın yarısını salavât-ı şerîfeye ayırayım.» dedim.


«– Dilediğin kadar yap. Ama daha fazla yaparsan senin için hayırlı olur.» buyurdu. Ben yine:


«– Şu hâlde üçte ikisi yeter mi?» diye sordum.


«– İstediğin kadar. Ama artırırsan senin için iyi olur.» buyurdu.


«– Öyleyse duâya ayırdığım zamanın hepsinde sana salavât-ı şerîfe getirsem nasıl olur?» deyince:


«– O takdirde Allâh bütün sıkıntılarını giderir ve günahlarını bağışlar.»


buyurdu.”


(Tirmizî, Kıyâmet, 23)


6)Hamd Etmek Ve Şükür Halinde Bulunmak


Bu mübârek gecelerde Rabbimize çokça hamd etmeli ve şükür halinde bulunmalıyız. Âyet-i kerîmede“Ölümsüz ve daima diri olan Allah’a güvenip dayan. Onu hamd ile tesbih et!…”(Furkân sûresi, 58) buyrulmaktadır.


Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuşlardır


Meşrû işlere Allah’a hamd ile başlanmazsa hayır ve bereketi kesilir.”


(İbn-i Mâce, Nikâh, 19; Ebû Dâvud, Edeb, 18)


Şükür, îmânın yarısıdır…”(Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, I, 107)


Cenâb-ı Hakk’ın nîmetlerine hamd ü senâ, insanı nîmetin zevâlinden emîn kılar.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağir, no: 3836)


Allah’a hamdetmek şükrün başıdır. Allah’a hamdetmeyen bir kul O’na şükür etmemiştir.”(Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağir, no: 3835)


7)Allah’ı Çokça Zikretmek


Allah yolunda infakta bulunup sadaka vermenin kişiyi pek çok tehlike ve belâlardan muhâfaza edeceği, buna ilâveten sadaka sahibini Muhabbetullâh’a nâil eyleyeceği unutulmamalıdır.


Bu müstesnâ geceler de sadaka vermeye en güzel vesilelerdir.


Zira Cenâb-ı Hak şöyle buyurmuştur


Allah yolunda infâk edin! Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. Bir de ihsanda bulunun. Zira Allah, muhsinleri (iyilikte bulunan, işini güzel yapan ve ihsan şuuru ile yaşayanları) sever.”(Bakara, 195)


Efendimiz, zengin-fakir her mü’mini infâka teşvik eder; bir hurmadan başka bir şeyi olmayan için


Yarım hurmayla da olsa Ccehennem ateşinden korunun, onu da bulamazsanız güzel ve hoş bir söz ile korunun.”buyururdu. (Buhârî, Edeb, 34)


Burada bir hususu arz edelim zikrin sayısı yoktur Allah'ı zikrin bir sayısı olamaz sayı ile Allah'ı zikir diye bir şey yoktur sevgili peygamberimizin hadisi şeriflerinde zikrettiği sayıda zikir hariç sayı ile zikir yapılmaz

Bir sonraki yazımızda berat kandilinde tutulması müstehap olan nafile oruç konusundan öneminden faziletinden bahsetmeye gayret edelim inşallah

Berat Kandilinin memleketimiz milletimiz ve alemi islam için hayırlara vesile olmasını ümmeti muhammedin birlik beraberlik kardeşlik huzur barış ve esenliğine vesile kılmasını cenabı mevladan niyaz ederim

Hayırla Kalın Allah'a Emanet Olun

Sevgili Dostlar Kandiliniz Mübarek Olsun

Cenabı Hak Yar Ve Yardımcınız Olsun

Cenabı Allah'ın Selamı Rahmeti Bereketi Mağfireti Üzerinize Olsun

Dua eder Dua beklerim

Araştırmacı İlahiyatçı Eğitimci Yazar Salih Kebapçı

Twitter.com/@Salihkebapcii 

9 Nisan 2019 Salı

ŞABAN ORUCU VE FAZİLETİ


Aziz Kardeşlerim Şaban ayında oruç tutmak oldukça sevap ve müstehap oruçlardandır. Şaban ayı Recep ayından sonra ve Ramazan’dan bir önceki aydır. Mübarek Ramazan ayının habercisidir.

Peygamber Efendimiz bir hadislerinde şöyle buyurur: “Şaban benim ayımdır.” Ayrıca “Şaban günahları temizleyendirbuyurarak Şaban ayının kadrini yüceltirdi. (Keşfu’l-Hafa,2 / 9.)

Kıymetli Kardeşlerim Recep ve Şaban ayının orucu nafile oruçtur.Yani tutulursa sevabı çok ancak tutulmazsa herhangi bir günahı yoktur. Fakat hadisler ışığında Şaban ayında oruç tutmanın fazileti ve ecri büyüktür. Şaban ayı orucunun faziletini açıklayan hadislerde Peygamberimiz (s.a.v) Şaban ayında oruç tutmayı öğütlemiştir.

Şaban ayı aynı zaman için kıymetli Berat Gecesini de barındırır. Şaban ayının 15. gecesidir.

Allah Teâlâ Şaban’ın on beşinci geresi (Berâet gecesi) tecelli eder ve ana babaya asi olanlarla Allah’a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar.(İbn Mace, İkametü’s-Salât, 191; Tirmizî, Savm, 38).

Aziz Kardeşlerim Ebu Hüreyre rivayetiyle Peygamber Efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem buyurmuştur ki Receb şehrullahdır. Şa’ban benim, Ramazan da ümmetimin ayıdır.

Âişe-i Sıddîka -radıyallâhu anhâ- Ebû Seleme’ye tahdîs edip, şöyle demiştir

Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hiçbir ayda Şaban ayındakinden daha çok, nâfile oruç tutar değildi. Çünkü Nebiyy-i Zişan, Şaban ayının çoğunda oruç tutardı. Ve Amellerden (devâm etmeye) gücünüzün yeteceği miktârı alınız. Çünkü Allah, sizler (amelden) bıkmadıkça (sevâb vermekten) bıkmaz.” buyururdu. (Müslim, 2/811)

Hz. Enes’in rivayetine göre, Peygamberimizden sual ederler

Ya Resulallah, Ramazan’dan başka en faziletli oruç ayı hangi aydadır?Bu soruya Peygamberimiz (sav) “Ramazan’ıtazim için (Ramazan hürmetine) Şâban’ da tutulan oruçturcevabını verirler. (Tirmizi, Zekat.28.)

Zeyd oğlu Üsame (ra), şöyle anlatıyor Yâ Resulallah! Sizin Şaban ayında tuttuğunuz kadar hiçbir ayda oruç tuttuğunuzu göremiyorum” dediğimde, Peygamber (sav) şöyle buyururlar

Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Bu nedenle Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.” (Nesai, Savm, 70.)

Hz. Aişe (ra) Validemiz, Peygamber (sav) Efendimizin Şaban ayındaki orucunu şöyle anlatıyor

Resulullah (sav) öyle oruç tutuyordu ki, hatta biz, orucu hiç bırakmayacak diyorduk. Bazen de uzun süre oruç tutmayı bırakıyordu ki, biz bu ay hiç oruç tutmayacak diyorduk. Resulullah (sav) ın Ramazan ayından başka bir ayı tamamen oruç tuttuğunu görmedim. Şaban ayından daha fazla oruç tuttuğunu da görmedim(Buhari, Savm,51.)

Hz. Âişe başka bir rivayetinde ise bu konuda şunları söyler

Resulullah (sav) senenin hiçbir ayında Şaban ayındakinden fazla oruç tutmaz ve şöyle buyururdu

Amellerden gücünüzün yettiği kadar amel yapın. Çünkü siz bıkmadıkça, usanmadıkça Allah da size asla bıkmış muamelesi yapmaz. Allah yanında amelin en makbulü, kişinin az da olsa devam üzere işlediği ameldir.”(Müslim, Siyam, 177.)

Yine Hz. Âişe (ra) dan başka bir rivayetinde de

O (Resul-i Ekrem) Şaban ayının tamamını oruçla geçirerek nihayet Şaban’ı Ramazan’la birleştirirdi”(İbn Mace, Savm,4) diyerek Peygamberimizin bu ayda daha çok oruç tuttuğunu ifade etmektedir.

Muaz b. Cebel (ra) Peygamber (sav) Efendimizden şöyle rivayet etmiştir

Allah Teâlâ Şaban ayının on beşinci gecesi bütün yarattıklarına muttali olup, Onların hepsini bağışlar. Ancak müşrik ve münafık olan kulları bağışlamaz.”Tergib ve Terhib 2/ 471.

Değerli Kardeşlerim Şaban ayında oruç tutmak oldukça sevap ve müstehap oruçlardandır tutabilen kardeşlerimiz tutsun tutamayan kardeşlerimiz de tutmak için gayret göstersin zira bu oruçlar ahiretimize yatırımdır birer azıktır Cenabı hak bu oruçları tutabilmeyi ve ahiretimize yatırım yapabilmeyi bizlere nasip eylesin inşallah

Sevgili Dostlar Oruç tutarken (niyet ederken) bugünkü veya yarınki ifadelerini kullanmak şart değildir. Gece yarısından önce veya sonra oruca niyetlenen bir kimse bugünkü orucu tutmaya diye niyetlenilebilir.

Şaban ayı orucu niyeti

Niyet ettim Allah rızası için Şaban orucunu tutmaya”diyerek edilir.

Mutlaka bu cümleyi söylemek şart değildir. Zihinden geçirmekle de niyet olur. Sahura kalkmak da ayrıca bir niyettir.Niyet,yaptığınız işin bilincinde olmak anlamına gelir.

Cenabı hak oruçlarımızı kabul eylesin

Sevgili Kardeşlerim Kameri ayların 13, 14 ve 15. günlerinde yani “eyyam-i biyz” denilen ayın en parlak günlerinde nafile oruç tutmanın fazileti hakkında pek çok hadis-i şerif vardır. Bir tanesini yazalım inşallah

Dört şeyi Resûlüllah (asm) Efendimiz hemen hemen hiç terketmedi diyebilirim: Âşûrâ orucu, Zilhicce’nin ilk on gününün orucu, her ayın 13, 14, 15. günlerinde oruç ve bir de sabah farzından önce iki rek’at namaz…”(Ahmed bin Hanbel, Nesâi)

Hadiste geçen günler, Hicri Takvime göre Kameri ayların 13, 14 ve 15. günleridir. Sabah kılınan sünnet ise, sabah namazının sünnetidir.

Peygamber Efendimiz (asm), Ramazan orucu farz kılınmadan önce “eyyam-i biyz”günlerinde bu orucu tutmuş (Ahmed, 5/246; Tirmizî, Savm, 41, 54),

Ramazan orucu farz kılındıktan sonra da bu orucu tutmaya devam etmiş (Tirmizî, Savm, 54),Kim her aydan üç gün oruç tutarsa ömür boyu oruç tutmuş gibi olur.”(Tirmizî, Savm, 54, III, 135) ve(Ramazan ayının dışında ) Oruç tutmak istediğin zaman, ayın 13, 14 ve 15. günlerinde oruç tut.”(Suyuti, el-Camiu’s-Sagir, 1/66 H. No: 892) sözleriyle bu orucun tutulmasını teşvik etmiştir.

Hayırla Kalın Allah'a Emanet Olun

Cenabı Hak Yar Ve Yardımcınız Olsun

Allah'ın Selamı Rahmeti Bereketi Mağfireti İkramı İhsanı Üzerinize Olsun

Araştırmacı İlahiyatçı Eğitimci Yazar Salih Kebapçı

Twitter.com/@Salihkebapcii

7 Nisan 2019 Pazar

ŞABAN AYINI NASIL DEĞERLENDİRMELİYİZ?


Kıymetli Dostlar Sevgili Peygamberimiz Recep Allah’ın ayı, Şa’ban benim, Ramazan ümmetimin ayıdır.”(Süyûtî, Câmiü’s-Sağîr,Kenzü’l-Ummâl,) buyurarak üç ayların kendilerine has özelliklerini, güzelliklerini ve faziletini belirterek, bu mevsimin mü’minin yüzüne açılmış fırsat yelpazeleri olduğunu duyuruyor.

Rasül-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem üç aylarda

اَللّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فيِ رَجَبٍ وَ شَعْبَانَ وَ بَلِّغْنَا رَمَضَان

Allahım! Receb ve Şa’ban’ı hakkımızda mübarek kıl. Bizi Ramazan’a ulaştır.”(Ahmed b. Hanbel; Müsned)diye dua ederdi

SAHABE EFENDİLERİMİZ NELER YAPARDI?

Değerli Dostlar Enes b. Malik -radıyallahu anh-den rivayet edildiğine göre:

Sahabe-i Kiram Şa’ban hilalini görünce, kendilerini Kur’an-ı Kerîm okumağa verirler, çokça ve devamlı salat ü selam getirirlerdi.

Ticaret erbabı borçlarını öderler, senelik hesaplarını toparlardı.

Zenginler ise mallarının zekatını hesap eder, fakirlere dağıtırlardı ki, ihtiyaçlarını alabil-sinler. Sıkıntılarını giderebilsinler.

Bu sayede toplum hep birlikte, neşe içinde heyecanlı, aşk ve vecd içinde Ramazanı yaşasın bayram yapabilsin.Hakimler, valiler, mahkumlarla görüşür, ekseriyetini afvedip, tahliye ederlerdi.

Görüldüğü gibi bu hadis-i şerif, ferdî, içtimaî yönüyle üç aylarımızı nasıl geçirmemiz gerektiğini, bizlere açık bir şekilde izah etmektedir. Her meslek gurubunun kendine özgü yapacağı vazifeleri her kesimden insanların aynı heyecanı yaşayabilmesi için dikkat etmesi gerekli davranışları olmalıdır.

Aziz Dostlar Sahabe-i kiram’ın bu mevsimde Kur’an’a yönelmeleri üzerinde hakikaten çokça durulmalıdır. Mü’minlere“şifa”olan Kur’an’la dolmak, onun öğütleriyle doymak mü’min için en büyük gıdadır.

Damarlarında dolaşan kanın her zerresi, Kur’an nuruyla deveran eder mü’mindeGöz, kulak onun ışığı ile görür, işitir. Akıl, fikir, onun pırıltısıyla yolunu bulur. Mü’minin irfanı, firaseti Kur’an’la açılır. Öyleyse Kur’an’ı bilmemek, onu öğrenmemek, ondan uzak yaşamak ne büyük mahrumiyyettir.

Bildiği halde okumağa, düşünmeğe vakit bulamamak, Allah’ın arzında, zaman ve mekanında yaşayıp da O’nun kitabına vakit ayıramamak ne büyük gaflettir.

Allahım! bizi gafillerden, mahrum olanlardan eyleme” diye niyaz edelim

Mü’min gafil olmamalı. Kur’an’ı hayatına yansıtma azmini, mücadele ve mücahedesini hiç bir an bırakmamalı. Çünkü o onunla vardır. Mü’minin varlığının yegane, biricik sebebidir.

Kur’an. Bu mübarek gün ve gecelerin aydınlığını fırsat bilerek Kur’an’la tanışmak, onu sevgiliden gelen mektup heyecanıyla okumak Kur’an ayı Ramazanı hatimlerle mukabelelerle karşılamak ne bahtiyarlıktır.

Sevgili Dostlar Bu ayda oruç tutmaya özel itina gösteren Efendimiz’in bu ve Ramazan’ın dışında peşpeşe iki ay oruç tutmadığı kaydedilmektedir Şa’ban’ aynın tamamını oruçla geçiren Peygamberimiz(s.a)

Ramazan’dan sonra en faziletli oruç hangisidir” sorusunaŞa’ban”diye cevap vermiş ve şu ilavede bulunmuştur:Şa’ban, Ramazan’ı karşılamak içindir. Gerektiğinde onu otuza tamamlayınız”.

Şa’ban ayındaBerat gecesi bulunmaktadır ki, ayın on beşinci gecesine rastlar.

Zeyd oğlu Üsame (ra), şöyle anlatıyor:Yâ Resulallah! Sizin Şaban ayında tuttuğunuz kadar hiçbir ayda oruç tuttuğunuzu göremiyorum”dediğimde, Peygamber (sav) şöyle buyururlar:

Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. BU nedenle Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.”(Nesai, Savm, 70.)

Duhan Süresi’nin “Biz onu mübarek bir gecede indirdik” ayetinde geçen Leyle-i mübarek” ifadesi İbn Abbas tarafındanBerât gecesi”olarak tefsir edilmesine karşılık İkrime ve çoğu müfessirlerce “Kadir gecesi” diye açıklanmıştır

Bazı alimler de bu iki görüşü uzlaştırmaya çalışarak Kur’an’ın Berat gecesinde levhi mahfuzdan dünya semasına topluca indirilmesi ”inzal”, Kadir gecesinde de oradan Peygamber (s.a.v)’e parça parça indirilmesi “tenzil” şeklinde iki aşamalı nüzulünden söz etmişlerdir

Hz. Peygamber bu geceye dair şöyle buyurmaktadır. “Şa’ban’ın yarısı (Berat gecesi) olunca gecesini ibadetle, gündüzünü oruçla geçiriniz

Bazı hadislerde de “müşrik, husumkâr, ebeveyne asi, zâlim, iffet düşmanı zani ve içki düşkünleri (tevbe edinceye kadar) hariç diğer kulların affedileceği” bundan yararlananların Beni Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca olacağı zikredilmektedir.

ŞABAN AYINDA YAPILABİLECEK AMELLER

1)Bu Şa’ban ayında Nebiyyi Ekrem sallallahü aleyhi ve sellem Efendimiz Hazretlerine çokça salavatı şerife getirmek onu çokça zikretmek anmak

2)Ramazanı Şerif gelmezden önce tevbe ve istiğfarla Ramazanı Şerifi istikbal için hazırlıklı bir vaziyette bulunmak ona göre ibadet ve taatımızı artırmaya gayret etmek

3)Şaban ayı Ramazan’ın müjdecisi olmakla birlikte için hayırlı bir gece olan Berat Gecesini içerisinde barındırmaktadır.bu geceden müstefit olmaya çalışmak gayret etmek

4)Sevgililer sevgilisi peygamber efendimiz sallahu aleyhi vesellem efendimizi tanımak onu anlamak onun sünneti seniyesiyle amel etmek sevgili peygamberimizi kendimize önder lider rehber edinmek

En büyük Mürşit hazreti peygamberdir hazreti peygamberden daha büyük bir kurtarıcı rehber mürşit arayan gitsin imanını tazelesin Müslümanlığını da sorgulasın

5)Şabanı şerif ayında nefis muhasebesi yapmak ve Ahiretimiz için yatırım yapmak azık hazırlamak ahiret yolculuğuna hazırlıklı olabilmek

6)Şabanı şerif ayında diğer zamanlarda olduğu gibi kuranı kerimi okumak kuranı kerim ile hemhal olmak kuranı kerimi okumak anlamak yaşamak ve hayatımıza tatbik etmek

7)Şabanı şerif ayında bol bol kendimiz ailemiz sevdiklerimiz memleketimiz ve ümmeti muhammed için dua etmek

Kıymetli Kardeşlerim Değerli Dostlar bir sonraki yazımızda şaban ayı orucundan ve faziletlerinden kısaca bahsetmeye çalışalım inşallah

Hayırla Kalın Allah'a Emanet Olun

Cenabı Hak Yar Ve Yardımcınız Olsun

Allah'ın Selamı Rahmeti Bereketi Mağfireti İkramı İhsanı Üzerinize Olsun

Araştırmacı İlahiyatçı Eğitimci Yazar Salih Kebapçı

Twitter.com/@Salihkebapcii

5 Nisan 2019 Cuma

ŞABAN AYININ ÖNEMİ VE FAZİLETİ


Kıymetli Dostlar Mübarek üç ayların ikincisi ramazan ayının habercisi olan Şaban ayına 6 Nisan 2019 Cumartesi günü itibariyle girmiş bulunmaktayız cenabı hak sıhhat ve afiyet içerisinde şabanı şerif ayından müstefit olmayı ve ramazanı şerif ayına kavuşmayı nasip eylesin inşallah

Değerli Kardeşlerim Üç aylar diye bilinen Recep Şaban ve Ramazan aylarının dinimizde ayrı bir değeri ve önemi vardır. Bu aylar içerisinde dört adet Kandil gecesi bulunmaktadır. Bu da bize bu ayların önemi anlatmaktadır. Bu ayların ikincisi mübarek Şaban ayıdır

Rasül-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem üç aylarda

اَللّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فيِ رَجَبٍ وَ شَعْبَانَ وَ بَلِّغْنَا رَمَضَان

Allahım! Receb ve Şa’ban’ı hakkımızda mübarek kıl. Bizi Ramazan’a ulaştır.” (Ahmed b. Hanbel; Müsned) diye dua ederek; üç aylara yetişme sevincini, rahmet ayı Ramazana ulaşma özlemini, hasretini ve bu aya kavuşabilme iştiyakını her mü’minin gönlünde devamlı diri tutmasını istiyor.

Ebu Hüreyre rivayetiyle Peygamber Efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem buyurmuştur ki Receb şehrullahdır. Şa’ban benim, Ramazan da ümmetimin ayıdır.Peygamber (sav) Efendimiz, “Şaban benim ayımdır.” Ayrıca“Şaban günahları temizleyendirbuyurarak Şaban ayının kadrini yüceltirdi.(Keşfu’l-Hafa,2 / 9.) Böylece dua ve niyazlarında bu ayların kutsiyetini dile getirmişlerdir Peygamberimizin Şaban ayına gösterdiği bu hürmetin bir sebebi de devamında gelecek olan Kur’ân ayı olan Ramazan’dan dolayı idi

Aziz Dostlar Peygamber (sav) şöyle buyurur

Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Bu nedenle Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.”(Nesai, Savm, 70.)

Allah Teala Hazretleri aylardan Receb, Şa’ban, Ramazan ve Muharrem aylarını ihtiyar etmiş ve bunlardan da Şaban ayı Efdali Enbiya sallallahü aleyhi ve sellem Efendimizin şehri olduğu için Şa’ban ayını faziletli kılmıştır. Şakkı Kamer Şa’ban ayında vuku bulmuştur. Aynı zamanda mübarek Berat Gecesi de Şaban ayı içindedir. Şaban ayının 15. gecesi Berat Gecesidir.

Hz. Ali (ra) dan, Peygamber(sav) şöyle buyurduğunu rivayet etti.

Şaban ayının yarısı on beşinci gecesi olunca, o geceyi ibadetle, gündüzünü oruçla geçiriniz. Çünkü Cenâb-ı Allah’ın rahmeti o gece güneşin batmasıyla dünya semasına tecelli eder ve şöyle nida eder:Bağışlanmak, af dileyen yok mu? Onu affedeyim, günahlarını bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu? Ona rızık vereyim. Şifa dileyen yok mu? Ona şifâ vereyim. Bir derde müptela olan yok mu? Derdine deva vereyim”. Bu hal güneş doğuncaya kadar devam eder.”İbn Mace.İkame.191.et-Tergîb ve’t-Terhib, II,473).

Allah Teâlâ Şaban’ın on beşinci geresi (Berâet gecesi) tecelli eder ve ana babaya asi olanlarla Allah’a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar.(İbn Mace, İkametü’s-Salât, 191; Tirmizî, Savm, 38).

Şu beş gecede yapılan dualar kabul edilir, geri çevrilmez. Regaip Gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesi, Cuma geceleri, Ramazan Bayramı gecesi ve Kurban Bayramı gecesi”(İbn-i Asâkir; Muhtar’ul- Ehadis. H.568).

Şüphesiz ki Allah ve melekleri o peygambere çok salat ederler. Ey iman edenler, siz de ona salat edin tamin bir teslimiyette de selam verin.”(Ahzab; 56) ayeti celilesi de Şa’ban ayında nazil olmuştur.

Sevgili Dostlar bir sonraki yazımızda Şaban ayını nasıl değerlendirmeliyiz? Başlığıyla konumuza devam edelim inşallah

Hayırla Kalın Allah'a Emanet Olun

Cenabı Hak Yar Ve Yardımcınız Olsun

Allah'ın Selamı Rahmeti Bereketi Mağfireti İkramı İhsanı Üzerinize Olsun

Araştırmacı İlahiyatçı Eğitimci Yazar Salih Kebapçı

Twitter.com/@Salihkebapcii

Görüntüleme Sayısı