Sır saklamak bir irade imtihanıdır Bu imtihanı kazanmayan hayatta hiçbir imtihanı kazanamaz | Hazreti Ali

16 Ağustos 2019 Cuma

HAK GERÇEK ŞEFAAT


Muhterem Kardeşlerim Şefaat Bir insanın bir başkasından kendisi dışındaki birine faydalı olmasını veya ondan bir zararı uzaklaştırmasını istemesidir. Yardım etmek, bir başkasından yardım ve aracılık yapmasını istemektir.

Şefaat; terim olarak ise, âhiret gününde Resûlullah’ın, diğer peygamberlerin ve kendilerine izin verilen sâlih kimselerin mü’minlerin bağışlanmaları için Allah katında duâ ve niyazda bulunmalarıdır

Efendimiz her Peygamberin kendisine has ve kabul olunan bir duâsının bulunduğunu, kendisinin de bu duâsını âhirette ümmetine şefaat etmek için ayırdığını bildirmiştir. Kıyamet günü hesabın başlamasını uzun süre bekleyen insanlar sırasıyla Hazret-i Âdem, Hazret-i Nuh, Hazret-i İbrahim, Hazret-i Mûsâ ve Hazret-i Îsâ (a.s.) gibi Peygamberlerden şefaat ve yardım talebinde bulunacaklardır.

Lâkin o günün dehşetinden dolayı her peygamber, bir diğer peygamberi işaret edecek, sonunda Hazret-i Îsâ (a.s.) insanları Hazret-i Muhammed Mustafa’ya (s.a.v.) yönlendirecektir İnsanlar Peygamber Efendimiz’e yönelecek, O da Allah’tan şefaat talebinde bulunacak ve Allah Teâlâ, O’nun bu isteğini kabul edecektir.( Buhârî, Rikâk, 51)

Kıymetli Dostlar Kur’ân ve Sünnet’te, Peygamber Efendimiz’den şefaat istemeyi yasaklayan herhangi bir nas varid olmamıştır. Nitekim Ashâb-ı Kirâm da, Peygamber Efendimiz’den şefaat isterlerdi. Mülkün tek sahibi Allah’tır. Bu mülkten dilediğini dilediğine verir, dilediğinden alır. Dolayısıyla, kıyamet günü dilediğine şefaat izni de verebilir.

Kuranı kerimde bir çok ayeti kerime mevcuttur (Zümer, 44) (Meryem, 87) (Zuhruf, 86) Nasıl ki Allah Teâlâ, dilediğini dilediğine vermekte, nasıl ki izzeti Resûlü’ne ve mü’minlere vermekte; şefaat de tamamen kendisine âit olmasına rağmen onu peygamberlerine, sâlih kullarına, hatta mânen mütevâtir hadislerin beyanına göre bütün mü’minlere vermektedir.

Değerli Dostlar Kıyamette şefaatin fayda vermeyeceğini bildiren âyet-i kerimelerden şu iki husus anlaşılmaktadır

Şefaat müşriklere ve kâfirlere fayda vermeyecektir.

Müşrikler, ehl-i kitap ve Müslümanlardan bazı bidʻatçiler, tıpkı bir insanın diğerine aracı olması gibi, bazılarının Allah’ın izni dışında şefaat edebileceğini zannederler. Onlar, şefaatine müracaat edilen kişinin, Allah’ın yanında bir hatırı olduğunu, Allah’ın hiçbir şekilde bu aracının hatırını geri çeviremeyip talebini ister istemez yerine getirmek zorunda kaldığını düşünürler. İşte âyet-i kerimeler bu düşünceyi ortadan kaldırmaktadır.

Birçok âyet-i kerimede Allah Teâlâ’nın izin verdiği kişilerin şefaat edebileceği açıkça ifade edilmiştir.

(Bakara, 255) (Yûnus, 3) (Sebe’, 23) (Tâ-hâ, 109) (Necm, 26)

KİMLERE ŞEFAAT ETME HAKKI VERİLECEK?

Allah Teâlâ şefaat salâhiyetini

1- Peygamberlere

2- Meleklere

3- Âlimlere

4- Şehitlere

5- Sâlih mü’minlere

6- Çocuklara

7- Cennet ehlinden münâsip gördüğü bazı kişilere verecek, onlar da yakınlarına şefaat edeceklerdir.

Aziz Dostlar âhirette şefâatın olacağı Kitap ve sünnetle sabittir Peygamber, velî, şehit ve bildikleri ile amel eden imanlı âlimler ve kâmil mü’minler gibi Allah’ın müsaade ettiği, rızasına mazhar olmuş, nezdinde bir değer ve yakınlığa erişmiş kimselere şefâat etme izni verilebilecektir.

(Bakara, 255; Yûnus, 3; Meryem, 87; Tâhâ, 109; Zuhruf, 86; Necm, 26)

Peygamberler ve diğer şefâatçıların şefâatları, Allah’ın râzı olacağı ve haklarında şefâat edilmeye izin verdiği kimseler hakkında olacaktır.

(Enbiyâ, 27-28; Duhân, 41-42; Buharî, Cihad, 189; Müslim, İmare, 6)

Kâfirler için şefâat kapıları kapalıdır. ( Bakara, 48, 123, 254; Nisâ, 116; A’râf, 53; Mü’min, 18; Secde, 4; Zümer, 44; el-Müddessir, 48; İnfitâr, 19)

Peygamberler bile kâfirlere şefâat edemeyeceklerdir. Kâfirler layık oldukları cezâlarını çekeceklerdir. Hz. İbrahim’in âhirette babası ile karşılaştığında-onun için hiçbir şefâatta bulunamaması, Allah’tan “Kâfirlere ben cenneti haram kıldım” cevabını alması da buna delâlet eder.

(Buharî, Tefsir, Sûre 26, Buharî, Enbiya, 8; Tefsir, Sûre 6; Rikak, 45, 53; Müslim, Fadail, 9)

Âhirette peygamberlerin hepsine mü’minlere şefâat etme hakkı tanınmıştır.

(Buhârî, Rikak, 45; Tevhid, 33; Müslim, İman, 81; Ebû Dâvûd, Cihâd, 26; Ahmed b. Hanbel, Müsned, III, 94 vd. 325, V, 43; Tirmizî, II, 66).

Her Peygamber kendi ümmetine şefâat edecektir. (Buhârî, Tefsir, 18)

Efendimiz, hadislerinde büyük günah işleyenler de dahil mü’minlerin, şefâatına nail olacaklarını ifade buyurmuşlardır. (Buhârî, Rikak, 51; Ebû Dâvûd, es-Sünne, 20; Tirmizi, II, 66)

Efendimiz şöyle buyurmuşlardır

Şefaatim, ümmetimden büyük günah işleyenleredir.” (Ebû Dâvûd, Sünnet, 20-21/4739; Tirmizî, Kıyâmet, 11/2435-6; İbn-i Mâce, Zühd, 37; Ahmed, III, 213 Sahîh)

Büyük günah işlemeyenlerin zâten şefaate ihtiyaçları yoktur. (Tirmizî, Kıyâmet, 11/2436)

Peygamberler içinde ilk defa şefâat edecek ve şefâatı kabul olunacak Peygamber, Allah Resûlü Efendimiz’dir. (Müslim, Fadâil, 2)

Peygamber Efendimiz’in şefâatıyla hesaba ve sorguya çekilmeden Cennet’e girenler de olacaktır. (Buhârî, Tefsir, 18; Müslim, İman, 84)

Cennet’te derecelerin artırılması için ilk şefâat edecek Peygamber, Resûlullah Efendimiz’dir. (Müslim, İman, 85)

Sevgili Dostlar Kıyâmet günü Kur’ân şefaat edeceği gibi Kur’ân ehli de şefaat edecektir. Resûlullah bunu şöyle haber verir

Kim Kur’ân’ı okur ve onu güzelce ezberler, helâlini helâl, haramını haram kabul ederse, Allah bu sâyede o kimseyi Cennetine koyar ve âilesinden cehenneme müstahak olmuş on kişiye şefaat etme izni verir.”

(Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’ân, 13/2905; İbn-i Mâce, Mukaddime, 16; Ahmed, I, 148)

Resûl-i Ekrem, mahşer gününde şefaate lâyık olan kimselere şefaat edecektir.

Hiçbir peygamberin şefaate cesaret edemeyip sadece Efendimiz’in bu konuda niyazda bulunması ve kendisine şefaat yetkisi verilmesi onun Allah Teâlâ’nın yanındaki değerini göstermektedir.

Cenâb-ı Hakk’ın, önce Resûl-i Ekrem’e değil de diğer peygamberlere başvurmayı ilhâm etmesi, Peygamber aleyhisselâm’ın şefaat yetkisini ve üstünlüğünü insanların daha iyi anlamaları içindir.

Mahşerin, kendisinden Allah’a sığınılacak kadar çetin ve dayanılamayacak kadar korkunç bir yer olduğu anlaşılmaktadır.

ŞEFAATİN KISIMLARI

Şefaat-i Uzmâ – Makâm-ı Mahmûd

Bu, Efendimiz’e has bir şefaattir ve bu hususta ona yaklaşabilen başka biri yoktur. Efendimiz hesabın bir an evvel başlaması için şefaat ederek mahşer meydanında uzun zamandır büyük sıkıntılar içerisinde bekleyen insanları rahata kavuşturacaktır. Bu şefaat, ilk insandan son insana kadar bütün insanlara şâmildir. Bu şefaati inkâr eden kimse yoktur.

Yetmiş bin insanın hesapsız cennete girmesi

Bu da Efendimiz’e mahsus bir şefaat iznidir. Secdeye varıp uzun süre Allah’ı hamd ettikten sonra kendisine bu şefaat izni verilecektir. Cenâb-ı Hak o anda, daha evvel hiç bilmediği bir hamd öğretecek, Efendimiz de o şekilde hamd edecektir.

Cehenneme gidecek bazı kişilerin Cenâb-ı Hakk’ın izin vermesi ile şefaat edilip kurtarılması

Burada Efendimiz ile birlikte Allah’ın dilediği başka kimseler de şefaat edeceklerdir. Ancak hiçbirinin şefaati Efendimiz’in şefaatinin hâricine çıkamaz. Zîrâ Efendimiz “Şefîu’ş-Şüfeâ: Şefaatçilerin Şefaatçisi”dir.

Cehenneme atılan günahkârlara yapılan şefaat

Bu hususta Efendimiz ile birlikte diğer peygamberler, melekler, mü’minler de şefaat edeceklerdir. En son Cenâb-ı Hak, hiç ameli olmadığı halde sadece îmân eden kimseleri cehennemden çıkaracaktır.

Bazı cehennem ehlinin azabının hafifletilmesi için şefaat.

Cennet ehlinin derecelerini yükseltmek için şefaat

Dipnotlar İshâk bin Râhûye,Müsned, I, 84/10; Beyhakî, el-Baʻs ve’n-nüşûr,I, 336/609. Ahmed bin Hanbel, Müsned, I, 4; İbn-i Hibbân, Sahîh, XIV, 394; Heysemî, X, 374.

Bir hadisi şerif ile konumuzu noktalayalım inşallah

Kıyamet günü üç zümre şefaat eder: Peygamberler, sonra âlimler, sonra da şehidler.”(İbn-i Mâce, Zühd, 37)

Sevgili Kardeşlerim Son zamanlarda kimi basın-yayın kanallarının da “yoğun” çabalarıyla; eli kalem tutan, iki lâfı bir araya getirebilen, tartışma üretmeye elverişli kimi insanlar, ekranlara çıkıp Peygamber Efendimiz, hadislerin sahihliği, Sünnet, Kur’ân Müslümanlığı vb. hususlarda ileri geri konuşup durmaktadırlar. Bu tip münafıklara şarlatanlara itibar etmeyelim bu tipleri dinlemeyelim prim vermeyelim

Allah teala cümlemizi sevgili peygamberimiz hazreti muhammed mustafa sallahu aleyhi ve sellem efendimizin şefaatına nail eylesin onun şefaatından bizleri mahrum eylemesin efendimizin şefaatine layık olabilmeyi de hepimize nasip eylesin inşallah

HAYIRLA KALIN ALLAH'A EMANET OLUN

ARAŞTIRMACI İLAHİYATÇI EĞİTİMCİ YAZAR SALİH KEBAPÇI

Twitter.com/@Salihkebapcii

7 Ağustos 2019 Çarşamba

ALLAH'A YAKLAŞMAYA VESİLE İBADET KURBAN


Kıymetli Dostlar Kurban sözlükte yaklaşmak Allah'a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamına gelir dini terim ise Allah'ın rızasını kazanmak ve ibadet amacıyla belirli vakitte belirli vasıfları taşıyan hayvanların usulünce kesilmesi demektir Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye hacda kesilen kurbana ise hedy denir

Kurban ibadeti kuranı kerim sünnet ve icma ile sabit bir ibadettir Kurban ibadetinin meşru bir ibadet olduğu kuranı kerimde Saffat suresinin 107.ayetinde ve hacc suresinin 28.ayeti 34 ile 37.ayetlerinde açıkça belirtilmiştir Kurban dinimizin belirgin özelliklerinden Allah'ın dininin nişanesidir kurbanda niyet ve ihlas şarttır

Değerli Dostlar Kurban kesmeninin dini hükmü Hanefi mezhebi kurucu imamı imamı azam ebu hanifiye göre vacip diğer mezhep imamlarına göre ise sünneti müekkede'dir Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü sayılabilmesi için bulunması gereken şartlara vücûb şartları denir Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü olabilmesi için dört şart aranır

1)Müslüman olmak

2)Akıllı ve bulûğa ermiş olmak

3)Mukim (yolcu) olmamak 

4)Belirli mali güce sahip olmak

Kurban ibadeti mali bir ibadettir Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gram altın para veya mala sahip olan her müslüman kurban kesmekle mükelleftir vaciptir ayrıca kurban mükellefiyeti için nisap miktarının üzerinden zekat ibadetinde olduğu gibi bir yıl geçmesi şart değildir

Dinen kurban edilebilecek hayvanlar koyun keçi sığır manda ve devedir bu hayvanların dışında tavuk kaz ördek deve kuşu ceylan gibi hayvanlar kurban edilemez Kurbanlık hayvanlardan koyun ve keçi birer kişi tarafından sığır manda ve deve yedi kişiye kadar ortak edilerek kesilebilir ortakların tek veya çift olmasında bir sakınca yoktur

Aziz Dostlar Kurban kesimi bayram namazının kılındığı yerlerde kurban bayramının ilk üç günü bayram namazının kılınmasından sonra bayram namazı kılınmayan yerlerde ise aynı süre içinde sabah namazı vaktinden itibaren kesilebilir

Kurban parasının bedelinin yoksullara verilmesiyle kurban kesilmiş olmaz bu şekilde verilen para sadaka konumuna geçer yani sadaka olur

Sevgili Dostlar Kurbanı bizzat kişinin kendisi kesmesi gerekir sevgili peygamberimiz kurbanlarını bizzat kendisi kesmiştir bir kimse kurbanını kendisi kesmiyor ise ehil bir kasaba vekâlet vermek suretiyle kestirir kendisi de orada mümkün mertebe hazır olmalıdır(bulunması gerekir)

Kurbanlık hayvana eziyet edilmeden kesim esnasında eziyet verecek davranışlar ve fiili uygulamalardan uzak durulmalıdır Kurban kesimi kurbanlık hayvanın yemek ve nefes borusu ile iki şah damarının kesilmesi ile olur hayvanın canı çıkmadan boynunun bedeninden ayırmak derisini yüzmeye başlamak mekruhtur

Koyun keçi cinsi hayvanlar bir yaşını doldurduktan sonra sığır ve manda cinsinden hayvanların ise iki yaşından itibaren deve ise beş yaşını doldurduktan sonra kesilebilir

KURBAN İLE ALAKALI FIKHİ SUALLER VE CEVAPLAR

Sual: Yolcunun Kurban kesmesi gerekir mi?

Dinen yolcu kurban kesmekle mükellef değildir keserse sevap kazanır yolcu tek başına veya diğer yolcularla beraber kurban kesebilir sakınca yoktur

Sual: Ailede zengin olan karı-kocanın her birinin ayrı ayrı kurban kesmesi gerekir mi?

Aile fertlerinden karı koca ve yetişkin çocuklardan kimin borcu ve temel ihtiyaçları dışında 80.18 gram nisaba ulaşan malı parası altını eşyası varsa o kişi zengin sayılır hanefi mezhebine göre kurban kesmekle mükelleftir

Sual: Kurban edilen hayvanın yenilmeyecek yerleri nerelerdir?

Kurban edilen hayvanın kanları ödleri bezeleri idrar torbaları cinsel organları husyelerini yemek tahrimen mekruhtur (harama yakın) kurbanın veya başka amaçla kesilen hayvanların yenileyemeyen uzuvlarının toprağa gömülmesi sağlık ve çevreyi temiz tutmak açısından daha uygundur

Sual: Kurban kestikten sonra namaz kılmak gerekir mi?

Kurban namazı diye bir namaz yoktur bu namaz dini kaynağı olmayan bir gereklilik olduğu düşünülen inancı ve kanaati yaygın olan bir namazdır Kurban kesen müslümanlar bu ibadete kavuştukları için Allah'ın verdiği verdiği nimete şükür olarak iki rekat nafile namaz kılabilir

Sual: Kurban kesen kasaba ücret vermek caiz midir?

Hayvanın kesim ameliyesi ibadet değildir bu yüzden kurban kesen kasaba ücret vermek dinen caizdir

Sual: Kurban bayramı günü kurban kesilmeden önce bir şey yemenin dini dayanağı var mıdır?

Hazreti peygamber (s.a.v) zilhiccenin ilk dokuz gününü oruçla geçirdiği rivayet edildiği için zilhiccenin ilk dokuz günü kurban bayramından önce oruçlu geçirilmesi müstehaptır Zilhicce ayının 10.günü kurban bayramıdır kurban bayramı boyunca oruç tutmak haramdır bayram günü imsaktan itibaren bir şey yiyip içmeden o günün ilk yemeğini kurban etinden yemek müstehaptır

Sual: Kurban çeşitleri nelerdir?

Akika kurbanı yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana denir hükmü sünnettir akika kurbanı çocuğun doğduğu günden bulûğ çağına kadar kesilebilir doğumun yedinci günü kesilmesi müstehaptır

Şükür kurbanı Herhangibi bir vesileyle Allah'a şükretmek için kesilen kurbana denir bir kimse arzu ettiği amaca ulaşması veya bir nimete nail olması sebebiyle şükür kurbanı kesilebilir Şükür kurbanı adakta bulunulmadığı sürece kurbanı kesmesi zorunlu değildir

Sual: Ölü kurbanı diye bir kurban çeşidi var mıdır?

Dinimizde ölü kurbanı veya kabir kurbanı diye bir kurban çeşidi yoktur ancak sevabı sevabı ölüye bağışlanmak üzere kurban kesilebilir kurban borcu olup hayatta iken vasiyet eden kişinin bıraktığı mirası yeterli ise mirasçılar tarafından vasiyetin yerine getirilmesi gerekir

Eğer vasiyeti yoksa ölüye kurban kesilmez mirasçıların da kurban kesmesi gerekmez sevabını ölmüşlere annesine babasına yakınlarına bağışlamak üzere kurban kesebilir bağışta bulunabilir

Sual: Kişiler bir araya gelerek hazreti peygamber adına kurban kesebilir mi?

Dinimizde böyle bir uygulama yoktur bunun yapılması ibadet olarak görülmesi caiz değildir bu tip uygulamalar bid'attir

Sual: Vekâlet yoluyla kurban kesilebilir mi? Hükmü nedir?

Kişi kurbanını bizzat kendisi kesebileceği gibi vekâlet yoluyla da bir başkasına kestirebilir hac zekat kurban gibi mali ibadetlerde vekâlet dinen caizdir

Sual: Kesilen kurbanının kanının alna sürülmesi caiz midir? 

Kesilen kurbanın kanının alna sürülmesi caiz değildir hiç bir dini dayanağı kaynağı yoktur bu davranış terk edilmelidir

Sual: Kadınlar bayram namazı kılabilirler mi? 

Kadınlar cuma ve bayram namazı kılmakla mükellef değildir şartların elverişli ve münasip olması durumunda kadınlar da bayram namazı kılabilirler sevaptan da mahrum kalmamış olurlar 

Bir ilahiyatçı olarak kredi kartıyla taksitle banka kredisiyle gayrimeşru yolla kazanılan para ile kurban kesmenin caiz olmadığı görüşündeyim aynı şekilde içki alkol satan market zincirlerinin kurban eti satması da caiz değildir

Bir hususu daha arz etmek istiyorum bayram günü sabahı iki rekatlık bayram namazını kılmak için camilere koşup camileri işgal etmeyelim Bayram sabahı kalkalım abdestimizi alalım güzelce farz olan sabah namazını eda edelim kılalım akabinde bayram namazı için camilere doğru yola çıkalım inşallah

Kurban bayramının sağlık sıhhat afiyet huzur içerisinde ulaşmayı kavuşmayı müstefit olabilmeyi rızasını kazanabilmeyi cenabı hak cümlemize nasip eylesin

Kurban bayramının memleketimiz milletimiz alemi islam için ümmeti muhammed ve tüm insanlık için huzur barış esenlik getirmesini kardeşliğimizin pekişmesine vesile olmasını cenabı hak'dan niyaz ediyorum

Yazımızı okuyan bizleri sosyal medya hesabımız üzerinden takip eden tüm takipçilerimizin kardeşlerimin büyüklerimin kurban bayramını tebrik eder huzur içerisinde bir bayram geçirmelerini temenni ederim

Kurban Bayramınız Mübarek Olsun

Hayırla Kalın Allah'a Emanet Olun

Araştırmacı İlahiyatçı Eğitimci Yazar Salih Kebapçı

Twitter.com/@Salihkebapcii

Görüntüleme Sayısı