Sır saklamak bir irade imtihanıdır Bu imtihanı kazanmayan hayatta hiçbir imtihanı kazanamaz | Hazreti Ali

29 Nisan 2018 Pazar

BERAT KANDİLİ ORUCU VE FAZİLETLERİ



Sevgili Dostlar Şaban ayının 15. gecesi(30 Nisan 2018 Pazartesi)Berat Kandili’dir. Allah dostları bu günün gündüzünde oruç tutmuş,gecesini namazla eda etmiştir. Berat Kandilinde oruç tutmak müstehaptır. Berat kandilinde tutulan oruç nafile bir ibadettir. Burada şu hususu hatırlatmak isterim kandil günlerinde ve diğer günlerde ramazan ayı dışında tutmuş olduğumuz oruçlar nafile oruçlardır 

Aziz Dostlar Berat,Allah’ın affı ve bağışlaması, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir. Bu gecede Allâh’ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye Berat Gecesi denilmiştir. Peygamber Efendimizin (s.a.v) Ramazan’dan sonra en çok oruç tuttuğu vakit, ay Şaban ayıdır.

Zeyd oğlu Üsame (ra), şöyle anlatıyor: “Yâ Resulallah! Sizin Şaban ayında tuttuğunuz kadar hiçbir ayda oruç tuttuğunuzu göremiyorum” dediğimde, Peygamber (sav) şöyle buyururlar

Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Bu nedenle Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.” (Nesai, Savm, 70.)

Değerli Dostlar Berak Kandili (Şaban ayının 15. gecesi)30 Nisan Pazartesi günüdür.29 Nisan gecesi niyet edip 30’un gündüzünde oruç tutulabilir.Berat gecesinin gündüzünde oruç tutmak Allah dostları tarafından müstehap olarak görülmüş, tutulursa Allah (c.c) tarafından mükafatlandırılacağı bildirilmiştir.

Kıymetli Dostlar Berat gecesine özel ibadet bulunmamaktadır. Fakat gündüzünde oruçlu olmanın, geceyi nafile ve kaza namazları ile eda etmenin ecri büyüktür.Bu geceye özel toplanıp, cemâatle namaz kılınması bid’at sayılmaktadır. Zaten, Terâvihten başka hiçbir nâfile namazın, çağrışarak cemâatle kılınması sünnet değildir, mekrûh sayılır. Ancak bir yerde bulunan, iki üç kimsenin bu gibi namazları cemâatle kılmaları câiz görülmüştür..” (İslâm İlmihali, Ö. Nasuhi Bilmen sh: 207)

Oruç tutarken (niyet ederken) bugünkü veya yarınki ifadelerini kullanmak şart değildir. Gece yarısından önce veya sonra oruca niyetlenen bir kimse bugünkü orucu tutmaya diye niyetlenilebilir. Berat kandili orucu niyeti“Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya”diyerek edilir. Mutlaka bu cümleyi söylemek şart değildir. Zihinden geçirmekle de niyet olur. Sahura kalkmak da ayrıca bir niyettir.Niyet,yaptığınız işin bilincinde olmak anlamına gelir.

Kameri ayların13, 14 ve 15. günlerinde yani “eyyam-i biyz”denilen ayın en parlak günlerinde nafile oruç tutmanın fazileti hakkında pek çok hadis-i şerif vardır.bir tanesini yazalım inşallah

Dört şeyi Resûlüllah (asm) Efendimiz hemen hemen hiç terketmedi diyebilirim: Âşûrâ orucu, Zilhicce’nin ilk on gününün orucu, her ayın 13, 14, 15. günlerinde oruç ve bir de sabah farzından önce iki rek’at namaz…”(Ahmed bin Hanbel, Nesâi)

Hadiste geçen günler, Hicri Takvime göre Kameri ayların 13, 14 ve 15. günleridir. Sabah kılınan sünnet ise, sabah namazının sünnetidir.

Peygamber Efendimiz (asm), Ramazan orucu farz kılınmadan önce “eyyam-i biyz günlerinde bu orucu tutmuş (Ahmed, 5/246; Tirmizî, Savm, 41, 54), Ramazan orucu farz kılındıktan sonra da bu orucu tutmaya devam etmiş (Tirmizî, Savm, 54),“Kim her aydan üç gün oruç tutarsa ömür boyu oruç tutmuş gibi olur.”(Tirmizî, Savm, 54, III, 135) ve“(Ramazan ayının dışında ) Oruç tutmak istediğin zaman, ayın 13, 14 ve 15. günlerinde oruç tut.”(Suyuti, el-Camiu’s-Sagir, 1/66 H. No: 892) sözleriyle bu orucun tutulmasını teşvik etmiştir.

Sevgili Dostlar bugünkü yazımızı berat gecesinin önemini anlatan bir hadisi şerif yazarak noktalayalım inşallah

Şaban ayının 15. gecesi olduğunda o geceyi ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece güneşin batışından fecre kadar (olan sürede) dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve ‘Tövbe eden yok mu, tövbesini kabul edeyim! Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim! Şifa isteyen yok mu, şifa vereyim!.. Başka isteği olan yok mu, ona da istediğini vereyim” der.

(İbn Mace, İkâmetü’s-Salât, 191 ( I, 444) Hadis No:1388.)

Aziz Kardeşlerim bir hususu da hatırlatmak istiyorum

1)Mübarek gün ve gecelerden olan kandil gecelerine özel olarak kılınacak namaz okunacak dua çekilecek zikir tutulacak oruçlar bulunmamaktadır

2)Kandil günlerinde tutmuş olduğumuz oruçlar kandil orucu değildir nafile oruçlardır

3)Berat kandili için bir takım cemaat ve tarikata intisap etmiş zatların dualar ve zikirler isimli kitaplarında yazdıkları 100 rekat namaz diye bir namaz kaynaklarımızda bulunmamaktadır uydurulmuş bir namazdır namaz hesabıyla amel edilmez bu tip ibadetlere dini bilgilere itibar etmeyelim 

Kandillerde bayramlarda mübarek gün ve gecelerde nafile ve kaza namazı kılalım kuranı okuyalım anlayalım tefekkür edelim ümmete dua edelim nafile oruç tutarak kandilleri karşılayalım sevgili peygamber efendimize çokça salatu selam getirelim inşallah

Sevgili Dostlar Berat Kandiliniz Mübarek Olsun

Dua Eder Dua Beklerim

Yazımızı Okuyan Tüm Kardeşlerimizin de Kandilini Tebrik Ederim

Berat Kandilinin Memleketimiz Milletimiz Devletimiz İçin Ümmeti Muhammed için ve alemi İslam için hayırlara huzura barışa esenliğe kardeşliğe birlik ve beraberliğe vesile olmasını cenabı mevladan niyaz ederim

HAYIRLA KALIN ALLAH'A EMANET OLUN

Araştırmacı İlahiyatçı Eğitimci Yazar Salih Kebapçı

Twitter.com / @Salihkebapcii


26 Nisan 2018 Perşembe

BERAT KANDİLİ BERAT GECESİNİN ÖNEMİ VE FAZİLETİ

Kıymetli Dostlar Berat Kandili (gecesi) Şaban ayının onbeşinci gecesidir. Aslı“Berâet”tir. Berat sözlükte;“bir zorluktan kurtulmak ve beri olmak demektir. Ayrıca bu geceye “Leyle-i Mübâreke”denir, bereketli bir gece.“Leyle-i Berâe”denir.“Leyle-i sâk”, vesîka gecesi denir.“Leyle-i rahme”ve rahmet gecesi denir.

25 Nisan 2018 Çarşamba

ÇOCUK YETİŞTİRİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR



Kıymetli Dostlar bugünkü yazımızda sizlere çocuk eğitimi nasıl olmalıdır çocuk eğitiminde ve yetiştirilmesinde dikkat edilmesi gereken mühim hususları arz etmeye çalışacağım inşallah cenabı hak tüm yavrularımızı zamanın kötülüklerinden fitnelerinden ve zararlı alışkanlıklarından muhafaza eylesin inşallah

19 Nisan 2018 Perşembe

ŞABAN ORUCU VE FAZİLETİ



Muhterem Kardeşlerim Şaban ayında oruç tutmak oldukça sevap ve müstehap oruçlardandır. Şaban ayı Recep ayından sonra ve Ramazan’dan bir önceki aydır. Mübarek Ramazan ayının habercisidir.


Peygamber Efendimiz bir hadislerinde şöyle buyurur: “Şaban benim ayımdır.” Ayrıca “Şaban günahları temizleyendir” buyurarak Şaban ayının kadrini yüceltirdi. (Keşfu’l-Hafa,2 / 9.)


Kıymetli Kardeşlerim Recep ve Şaban ayının orucu nafile oruçtur.Yani tutulursa sevabı çok ancak tutulmazsa herhangi bir günahı yoktur. Fakat hadisler ışığında Şaban ayında oruç tutmanın fazileti ve ecri büyüktür. Şaban ayı orucunun faziletini açıklayan hadislerde Peygamberimiz (s.a.v) Şaban ayında oruç tutmayı öğütlemiştir.

Şaban ayı aynı zaman için kıymetli Berat Gecesini de barındırır. Şaban ayının 15. gecesidir.

Allah Teâlâ Şaban’ın on beşinci geresi (Berâet gecesi) tecelli eder ve ana babaya asi olanlarla Allah’a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar.(İbn Mace, İkametü’s-Salât, 191; Tirmizî, Savm, 38).

Aziz Kardeşlerim Ebu Hüreyre rivayetiyle Peygamber Efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem buyurmuştur ki Receb şehrullahdır. Şa’ban benim, Ramazan da ümmetimin ayıdır.

Âişe-i Sıddîka -radıyallâhu anhâ- Ebû Seleme’ye tahdîs edip, şöyle demiştir

Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hiçbir ayda Şaban ayındakinden daha çok, nâfile oruç tutar değildi. Çünkü Nebiyy-i Zişan, Şaban ayının çoğunda oruç tutardı. Ve Amellerden (devâm etmeye) gücünüzün yeteceği miktârı alınız. Çünkü Allah, sizler (amelden) bıkmadıkça (sevâb vermekten) bıkmaz.” buyururdu. (Müslim, 2/811)

Hz. Enes’in rivayetine göre, Peygamberimizden sual ederler

Ya Resulallah, Ramazan’dan başka en faziletli oruç ayı hangi aydadır?Bu soruya Peygamberimiz (sav) “Ramazan’ıtazim için (Ramazan hürmetine) Şâban’ da tutulan oruçtur” cevabını verirler. (Tirmizi, Zekat.28.)

Zeyd oğlu Üsame (ra), şöyle anlatıyor Yâ Resulallah! Sizin Şaban ayında tuttuğunuz kadar hiçbir ayda oruç tuttuğunuzu göremiyorum” dediğimde, Peygamber (sav) şöyle buyururlar

Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Bu nedenle Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.” (Nesai, Savm, 70.)

Hz. Aişe (ra) Validemiz, Peygamber (sav) Efendimizin Şaban ayındaki orucunu şöyle anlatıyor

Resulullah (sav) öyle oruç tutuyordu ki, hatta biz, orucu hiç bırakmayacak diyorduk. Bazen de uzun süre oruç tutmayı bırakıyordu ki, biz bu ay hiç oruç tutmayacak diyorduk. Resulullah (sav) ın Ramazan ayından başka bir ayı tamamen oruç tuttuğunu görmedim. Şaban ayından daha fazla oruç tuttuğunu da görmedim” (Buhari, Savm,51.)

Hz. Âişe başka bir rivayetinde ise bu konuda şunları söyler
Resulullah (sav) senenin hiçbir ayında Şaban ayındakinden fazla oruç tutmaz ve şöyle buyururdu

Amellerden gücünüzün yettiği kadar amel yapın. Çünkü siz bıkmadıkça, usanmadıkça Allah da size asla bıkmış muamelesi yapmaz. Allah yanında amelin en makbulü, kişinin az da olsa devam üzere işlediği ameldir.” (Müslim, Siyam, 177.)

Yine Hz. Âişe (ra) dan başka bir rivayetinde de

O (Resul-i Ekrem) Şaban ayının tamamını oruçla geçirerek nihayet Şaban’ı Ramazan’la birleştirirdi”(İbn Mace, Savm,4) diyerek Peygamberimizin bu ayda daha çok oruç tuttuğunu ifade etmektedir.

Muaz b. Cebel (ra) Peygamber (sav) Efendimizden şöyle rivayet etmiştir

Allah Teâlâ Şaban ayının on beşinci gecesi bütün yarattıklarına muttali olup, Onların hepsini bağışlar. Ancak müşrik ve münafık olan kulları bağışlamaz.”Tergib ve Terhib 2/ 471.

Değerli Kardeşlerim Şaban ayında oruç tutmak oldukça sevap ve müstehap oruçlardandır tutabilen kardeşlerimiz tutsun tutamayan kardeşlerimiz de tutmak için gayret göstersin zira bu oruçlar ahiretimize yatırımdır birer azıktır Cenabı hak bu oruçları tutabilmeyi ve ahiretimize yatırım yapabilmeyi bizlere nasip eylesin inşallah

Aziz Kardeşlerim Oruç tutarken (niyet ederken) bugünkü veya yarınki ifadelerini kullanmak şart değildir. Gece yarısından önce veya sonra oruca niyetlenen bir kimse bugünkü orucu tutmaya diye niyetlenilebilir. 

Şaban ayı orucu niyeti“Niyet ettim Allah rızası için Şaban orucunu tutmaya”diyerek edilir. Mutlaka bu cümleyi söylemek şart değildir. Zihinden geçirmekle de niyet olur. Sahura kalkmak da ayrıca bir niyettir.Niyet,yaptığınız işin bilincinde olmak anlamına gelir. 

Cenabı hak oruçlarımızı kabul eylesin

Sevgili Kardeşlerim Kameri ayların 13, 14 ve 15. günlerinde yani “eyyam-i biyz” denilen ayın en parlak günlerinde nafile oruç tutmanın fazileti hakkında pek çok hadis-i şerif vardır. Bir tanesini yazalım inşallah

Dört şeyi Resûlüllah (asm) Efendimiz hemen hemen hiç terketmedi diyebilirim: Âşûrâ orucu, Zilhicce’nin ilk on gününün orucu, her ayın 13, 14, 15. günlerinde oruç ve bir de sabah farzından önce iki rek’at namaz…”(Ahmed bin Hanbel, Nesâi)

Hadiste geçen günler, Hicri Takvime göre Kameri ayların 13, 14 ve 15. günleridir. Sabah kılınan sünnet ise, sabah namazının sünnetidir.

Peygamber Efendimiz (asm), Ramazan orucu farz kılınmadan önce “eyyam-i biyz”günlerinde bu orucu tutmuş (Ahmed, 5/246; Tirmizî, Savm, 41, 54),

Ramazan orucu farz kılındıktan sonra da bu orucu tutmaya devam etmiş (Tirmizî, Savm, 54),“Kim her aydan üç gün oruç tutarsa ömür boyu oruç tutmuş gibi olur.”(Tirmizî, Savm, 54, III, 135) ve“(Ramazan ayının dışında ) Oruç tutmak istediğin zaman, ayın 13, 14 ve 15. günlerinde oruç tut.”(Suyuti, el-Camiu’s-Sagir, 1/66 H. No: 892) sözleriyle bu orucun tutulmasını teşvik etmiştir.

HAYIRLA KALIN ALLAH'A EMANET OLUN

ARAŞTIRMACI İLAHİYATÇI EĞİTİMCİ YAZAR

SALİH KEBAPÇI Twitter.com @Salihkebapcii


18 Nisan 2018 Çarşamba

ŞABAN AYINI NASIL DEĞERLENDİRMELİYİZ?



Kıymetli Dostlar Sevgili Peygamberimiz “Recep Allah’ın ayı, Şa’ban benim, Ramazan ümmetimin ayıdır.”(Süyûtî, Câmiü’s-Sağîr,Kenzü’l-Ummâl,) buyurarak üç ayların kendilerine has özelliklerini, güzelliklerini ve faziletini belirterek, bu mevsimin mü’minin yüzüne açılmış fırsat yelpazeleri olduğunu duyuruyor.


Rasül-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem üç aylarda:
اَللّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فيِ رَجَبٍ وَ شَعْبَانَ وَ بَلِّغْنَا رَمَضَان

Allahım! Receb ve Şa’ban’ı hakkımızda mübarek kıl. Bizi Ramazan’a ulaştır.”(Ahmed b. Hanbel; Müsned)diye dua ederdi

SAHABE EFENDİLERİMİZ NELER YAPARDI?

Değerli Dostlar Enes b. Malik -radıyallahu anh-den rivayet edildiğine göre:

Sahabe-i Kiram Şa’ban hilalini görünce, kendilerini Kur’an-ı Kerîm okumağa verirler, çokça ve devamlı salat ü selam getirirlerdi.

Ticaret erbabı borçlarını öderler, senelik hesaplarını toparlardı.

Zenginler ise mallarının zekatını hesap eder, fakirlere dağıtırlardı ki, ihtiyaçlarını alabil-sinler. Sıkıntılarını giderebilsinler.

Bu sayede toplum hep birlikte, neşe içinde heyecanlı, aşk ve vecd içinde Ramazanı yaşasın bayram yapabilsin. Hakimler, valiler, mahkumlarla görüşür, ekseriyetini afvedip, tahliye ederlerdi.
Görüldüğü gibi bu hadis-i şerif, ferdî, içtimaî yönüyle üç aylarımızı nasıl geçirmemiz gerektiğini, bizlere açık bir şekilde izah etmektedir. Her meslek gurubunun kendine özgü yapacağı vazifeleri her kesimden insanların aynı heyecanı yaşayabilmesi için dikkat etmesi gerekli davranışları olmalıdır.

Aziz Dostlar Sahabe-i kiram’ın bu mevsimde Kur’an’a yönelmeleri üzerinde hakikaten çokça durulmalıdır. Mü’minlere“şifa”olan Kur’an’la dolmak, onun öğütleriyle doymak mü’min için en büyük gıdadır. Damarlarında dolaşan kanın her zerresi, Kur’an nuruyla deveran eder mü’minde

Göz, kulak onun ışığı ile görür, işitir. Akıl, fikir, onun pırıltısıyla yolunu bulur. Mü’minin irfanı, firaseti Kur’an’la açılır. Öyleyse Kur’an’ı bilmemek, onu öğrenmemek, ondan uzak yaşamak ne büyük mahrumiyyettir.

Bildiği halde okumağa, düşünmeğe vakit bulamamak, Allah’ın arzında, zaman ve mekanında yaşayıp da O’nun kitabına vakit ayıramamak ne büyük gaflettir.

Allahım! bizi gafillerden, mahrum olanlardan eyleme” diye niyaz edelim

Mü’min gafil olmamalı. Kur’an’ı hayatına yansıtma azmini, mücadele ve mücahedesini hiç bir an bırakmamalı. Çünkü o onunla vardır. Mü’minin varlığının yegane, biricik sebebidir.

Kur’an. Bu mübarek gün ve gecelerin aydınlığını fırsat bilerek Kur’an’la tanışmak, onu sevgiliden gelen mektup heyecanıyla okumak Kur’an ayı Ramazanı hatimlerle mukabelelerle karşılamak ne bahtiyarlıktır.

Sevgili Dostlar Bu ayda oruç tutmaya özel itina gösteren Efendimiz’in bu ve Ramazan’ın dışında peşpeşe iki ay oruç tutmadığı kaydedilmektedir Şa’ban’ aynın tamamını oruçla geçiren Peygamberimiz(s.a)

Ramazan’dan sonra en faziletli oruç hangisidir” sorusuna“Şa’ban”diye cevap vermiş ve şu ilavede bulunmuştur: “Şa’ban, Ramazan’ı karşılamak içindir. Gerektiğinde onu otuza tamamlayınız”.

Şa’ban ayında “Berat gecesi bulunmaktadır ki, ayın on beşinci gecesine rastlar.

Zeyd oğlu Üsame (ra), şöyle anlatıyor:“Yâ Resulallah! Sizin Şaban ayında tuttuğunuz kadar hiçbir ayda oruç tuttuğunuzu göremiyorum”dediğimde, Peygamber (sav) şöyle buyururlar:

Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. BU nedenle Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.”(Nesai, Savm, 70.)

Duhan Süresi’nin “Biz onu mübarek bir gecede indirdik” ayetinde geçen Leyle-i mübarek” ifadesi İbn Abbas tarafından“Berât gecesi”olarak tefsir edilmesine karşılık İkrime ve çoğu müfessirlerce “Kadir gecesi” diye açıklanmıştır

Bazı alimler de bu iki görüşü uzlaştırmaya çalışarak Kur’an’ın Berat gecesinde levhi mahfuzdan dünya semasına topluca indirilmesi ”inzal”, Kadir gecesinde de oradan Peygamber (s.a.v)’e parça parça indirilmesi “tenzil” şeklinde iki aşamalı nüzulünden söz etmişlerdir

Hz. Peygamber bu geceye dair şöyle buyurmaktadır. “Şa’ban’ın yarısı (Berat gecesi) olunca gecesini ibadetle, gündüzünü oruçla geçiriniz

Bazı hadislerde de “müşrik, husumkâr, ebeveyne asi, zâlim, iffet düşmanı zani ve içki düşkünleri (tevbe edinceye kadar) hariç diğer kulların affedileceği” bundan yararlananların Beni Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca olacağı zikredilmektedir.

ŞABAN AYINDA YAPILABİLECEK AMELLER

1)Bu Şa’ban ayında Nebiyyi Ekrem sallallahü aleyhi ve sellem Efendimiz Hazretlerine çokça salavatı şerife getirmek onu çokça zikretmek anmak

2)Ramazanı Şerif gelmezden önce tevbe ve istiğfarla Ramazanı Şerifi istikbal için hazırlıklı bir vaziyette bulunmak ona göre ibadet ve taatımızı artırmaya gayret etmek

3)Şaban ayı Ramazan’ın müjdecisi olmakla birlikte için hayırlı bir gece olan Berat Gecesini içerisinde barındırmaktadır.bu geceden müstefit olmaya çalışmak gayret etmek

4)Sevgililer sevgilisi peygamber efendimiz sallahu aleyhi vesellem efendimizi tanımak onu anlamak onun sünneti seniyesiyle amel etmek sevgili peygamberimizi kendimize önder lider rehber edinmek

En büyük Mürşit hazreti peygamberdir hazreti peygamberden daha büyük bir kurtarıcı rehber mürşit arayan gitsin imanını tazelesin Müslümanlığını da sorgulasın diyorum

5)Şabanı şerif ayında nefis muhasebesi yapmak ve Ahiretimiz için yatırım yapmak azık hazırlamak ahiret yolculuğuna hazırlıklı olabilmek

6)Şabanı şerif ayında diğer zamanlarda olduğu gibi kuranı kerimi okumak kuranı kerim ile hemhal olmak kuranı kerimi okumak anlamak yaşamak ve hayatımıza tatbik etmek

7)Şabanı şerif ayında bol bol kendimiz ailemiz sevdiklerimiz memleketimiz ve ümmeti muhammed için dua etmek

Muhterem Kardeşlerim Değerli Dostlar bir sonraki yazımızda şaban ayı orucundan ve şaban ayı orucunun faziletlerinden kısaca bahsetmeye çalışalım gayret edelim inşallah

HAYIRLA KALIN ALLAH'A EMANET OLUN

ARAŞTIRMACI İLAHİYATÇI EĞİTİMCİ YAZAR

SALİH KEBAPÇI Twitter.com @Salihkebapcii

17 Nisan 2018 Salı

ŞABAN AYININ ÖNEMİ VE FAZİLETİ



Aziz Dostlar Mübarek üç ayların ikincisi ramazan ayının habercisi olan Şaban ayına 17 Nisan 2018 Salı günü itibariyle girmiş bulunuyoruz cenabı hak sıhhat ve afiyet içerisinde şabanı şerif ayından müstefit olmayı ve ramazanı şerif ayına kavuşmayı nasip eylesin inşallah

Değerli Kardeşlerim Üç aylar diye bilinen Recep Şaban ve Ramazan aylarının dinimizde ayrı bir değeri ve önemi vardır. Bu aylar içerisinde dört adet Kandil gecesi bulunmaktadır. Bu da bize bu ayların önemi anlatmaktadır. Bu ayların ikincisi mübarek Şaban ayıdır

Rasül-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem üç aylarda

اَللّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فيِ رَجَبٍ وَ شَعْبَانَ وَ بَلِّغْنَا رَمَضَان

Allahım! Receb ve Şa’ban’ı hakkımızda mübarek kıl. Bizi Ramazan’a ulaştır.” (Ahmed b. Hanbel; Müsned) diye dua ederek; üç aylara yetişme sevincini, rahmet ayı Ramazana ulaşma özlemini, hasretini ve bu aya kavuşabilme iştiyakını her mü’minin gönlünde devamlı diri tutmasını istiyor.

Ebu Hüreyre rivayetiyle Peygamber Efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem buyurmuştur ki: Receb şehrullahdır. Şa’ban benim, Ramazan da ümmetimin ayıdır. Peygamber (sav) Efendimiz, “Şaban benim ayımdır.” Ayrıca“Şaban günahları temizleyendir” buyurarak Şaban ayının kadrini yüceltirdi.(Keşfu’l-Hafa,2 / 9.) Böylece dua ve niyazlarında bu ayların kutsiyetini dile getirmişlerdir Peygamberimizin Şaban ayına gösterdiği bu hürmetin bir sebebi de devamında gelecek olan Kur’ân ayı olan Ramazan’dan dolayı idi

Kıymetli Dostlar Peygamber (sav) şöyle buyurur

Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Bu nedenle Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.”(Nesai, Savm, 70.)

Allah Teala Hazretleri aylardan Receb, Şa’ban, Ramazan ve Muharrem aylarını ihtiyar etmiş ve bunlardan da Şaban ayı Efdali Enbiya sallallahü aleyhi ve sellem Efendimizin şehri olduğu için Şa’ban ayını faziletli kılmıştır. Şakkı Kamer Şa’ban ayında vuku bulmuştur. Aynı zamanda mübarek Berat Gecesi de Şaban ayı içindedir. Şaban ayının 15. gecesi Berat Gecesidir.

Hz. Ali (ra) dan, Peygamber(sav) şöyle buyurduğunu rivayet etti.

Şaban ayının yarısı on beşinci gecesi olunca, o geceyi ibadetle, gündüzünü oruçla geçiriniz. Çünkü Cenâb-ı Allah’ın rahmeti o gece güneşin batmasıyla dünya semasına tecelli eder ve şöyle nida eder:“Bağışlanmak, af dileyen yok mu? Onu affedeyim, günahlarını bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu? Ona rızık vereyim. Şifa dileyen yok mu? Ona şifâ vereyim. Bir derde müptela olan yok mu? Derdine deva vereyim”. Bu hal güneş doğuncaya kadar devam eder.”İbn Mace.İkame.191.et-Tergîb ve’t-Terhib, II,473).

Allah Teâlâ Şaban’ın on beşinci geresi (Berâet gecesi) tecelli eder ve ana babaya asi olanlarla Allah’a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar.(İbn Mace, İkametü’s-Salât, 191; Tirmizî, Savm, 38).

Şu beş gecede yapılan dualar kabul edilir, geri çevrilmez. Regaip Gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesi, Cuma geceleri, Ramazan Bayramı gecesi ve Kurban Bayramı gecesi”(İbn-i Asâkir; Muhtar’ul- Ehadis. H.568).

Şüphesiz ki Allah ve melekleri o peygambere çok salat ederler. Ey iman edenler, siz de ona salat edin tamin bir teslimiyette de selam verin.”(Ahzab; 56) ayeti celilesi de Şa’ban ayında nazil olmuştur.

Sevgili Dostlar bir sonraki yazımızda Şaban ayında yapılabilecek olan ibadetlerden kısaca bahsetmeye çalışalım inşallah

HAYIRLA KALIN ALLAH'A EMANET OLUN

ARAŞTIRMACI İLAHİYATÇI EĞİTİMCİ YAZAR

SALİH KEBAPÇI Twitter.com @Salihkebapcii

12 Nisan 2018 Perşembe

MİRAÇ KANDİLİ



Kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir." (İsra :1)


MİRAÇ NEDİR?

 Arapça'da merdiven, yukarı çıkmak, yükselmek anlamlarını dile getirir. İslam'da Hz. Peygamber (s.a.s)' in göğe yükselerek Allah'ın huzuruna kabul edilmesi olayı. Mirac olayı hicretten bir yıl ya da on yedi ay önce Receb ayının yirmi yedinci gecesi gerçekleşir. Olayın iki aşaması vardır. Birinci aşamada Hz. Peygamber (s.a.s) Mescidül-Haram'dan Beytü'l-Makdis'e (Kudüs) götürülür. Kur'an'ın andığı bu aşama, gece yürüyüşü anlamında isra adını alır. İkinci aşamayı ise Hz. Peygamber (s.a.s)'in Beytü'l-Makdis'ten Allah'a yükselişi oluşturur. Mirac olarak anılan bu yükselme olayı Kur'an'da anılmaz, ama çok sayıdaki hadis ayrıntılı biçimde anlatılır.

Hadislerde verilen bilgiye göre Hz. Peygamber (s.a.s), Kâbe'de Hatim'de ya da amcasının kızı Ümmühani binti Ebi Talib'in evinde yatarken Cebrail gelip göğsünü yardı, kalbini Zemzem ile yıkadıktan sonra içine iman ve hikmet doldurdu. Burak adlı bineğe bindirilerek Beytü'l-Makdis'e getirildi. Burada Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. İsa ve diğer bazı peygamberler tarafından karşılandı. Hz. Peygamber (s.a.s) imam olarak diğer peygamberlere namaz kıldırdı.

Hz. Peygamber (s.a.s), Beytü'l-Makdis'te kurulan bir Mirac'la ve yanında Cebrail olduğu halde göğe yükselmeye başladı. Göğün birinci katında Hz. Adem, ikinci katında Hz. İsa ve Yahya, üçüncü katında Hz. Yusuf, dördüncü katında Hz. İdris, beşinci katında Hz. Harun, altıncı katında Hz. Musa ve yedinci katında Hz. İbrahim ile görüştü. Cebrail ile birlikte yükseliş Sidretü'l-Münteha'ya kadar sürdü. Cebrail, "Buradan bir parmak ucu ileri geçecek olursam yanarım" diyerek Sidretü'l Münteha'da kaldı. Hz. Peygamber (s.a.s) buradan itibaren Refref adlı başka bir binekle yükselişini sürdürdü. Bu yükseliş sırasında Cennet ve nimetlerini, Cehennem ve azabını müşahede etti. 

Sonunda Allah'ın huzuruna kabul edildi. Kendisine ümmetinden Allah'a şirk koşmayanların Cennet'e gireceği müjdelendi, Bakara suresinin son ayetleri verildi ve beş vakit namaz farı kılındı. Yeniden Refref ile Sidretü'l-Münteha'ya, oradan Burak'la Kudüs'e, oradan da Mekke'ye döndürüldü.

Mirac Gecesinin ertesi günü , Hz. Peygamber (s.a.s) ertesi günü Mirac olayını anlattı. Olayı duyan müşrikler yoğun bir kampanya başlatarak Hz. Peygamber (s.a.s)'i suçlamaya, alaya almaya başladılar. Bu kampanya bazı müslümanları da etkileyerek şüpheye düşürdü. Olayın gerçek olup olmadığını araştırmak isteyenler Beytü'l-Makdis'e ve Mekke'ye gelmekte olan bir kervana ilişkin sorular sorarak Hz. Peygamber (s.a.s)'i sınadılar. Hz. Peygamber (s.a.s)'in verdiği bilgilerin doğruluğu müslümanları şüpheden kurtardıysa da müşriklerin inatlarını kırmaya yetmedi. Mirac olayı inatlarını ve düşmanlıklarını artırarak onlar için bir fitne nedeni oldu. Bu olay karşısındaki tutumu nedeniyle Hz. Ebu Bekr, Hz. Peygamber (s.a.s)'ce "Sıddîk" lakabıyla onurlandırıldı. Hz. Ebu Bekir olayı kendisine anlatarak hala inanmaya devam edip etmeyeceğini soran müşriklere "O söylüyorsa şüphesiz doğrudur" cevabını vermişti.

Ahad hadislere dayansa da Mirac olayının gerçekliğinde tüm müslümanlar birleşmişlerdir. Ancak olayın gerçekleşme biçimi İslam bilginleri arasında görüş ayrılıklarına neden olmuştur. Buna göre İbn Abbas'ın da içinde bulunduğu bazı bilginlere göre Mirac olayı uykuda gerçekleşmiştir. Bilginlerin büyük çoğunluğuna göre ise uyku durumunda ve rüyada değil, uyanık iken gerçekleşmiştir. Fakat bu görüşü savunanlar da Mirac'ın yalnız ruhla mı, yoksa hem ruh, hem de bedenle mi olduğu konusunda ikiye ayrılmışlardır. Sonraki Kelamcıların büyük çoğunluğuna göre mirac olayı uyanıkken hem ruh, hem de bedenle gerçekleşmiştir. 

MİRAÇ KANDİLİNİ NASIL İHYA ETMELİYİZ ?

Evvela şunu ifade edelim sevgili dostlar kandil gecelerine mübarek gün ve gecelere özgü has hiç bir ibadet şekli kuran ve sünnette yoktur ilmihallerde böyle bilgilere rastlanmaz bu şuurla hareket edelim ve ibadetlerimizi yapalım inşallah 

1)Miraç Kandili gecesinde eğer mümkünse vaktimiz de müsait ise bu geceyi özellikle yatsı ve sabah namazını camide geçirelim camide cemaatle ifa edelim inşallah Zira evde kılınan namazla camide kılınan namaz arasında yirmi yedi derecelik bir sevap olduğunu bilmekteyiz

Hazreti Osman'dan Rivayet edilen bir hadisi şerifte sevgili peygamberimiz şöyle buyurmuştur

Kim yatsı namazını cemaatle kılarsa sanki gecenin yarısını ibadetle ihya etmiş gibi olur Kim de sabah namazını cemaatle kılarsa gecenin tamamını ihya etmiş gibi olur”

Burada şu hususu'da arz etmekte fayda görüyorum sadece sabah namazını veya yatsı namazını camide kılıp diğer namazları evde veya bulunduğumuz yerde iş yerinde kılacağız diye bir kaide yoktur Vakti müsait olan kardeşlerimiz tüm namazlarını camide eda etmelidir veya edebilirler bunu sadece bir veya iki namazla sınırlandırmak yanlış olur

2)Bu mübarek günde miraç kandilinde Allah rızası için nafile oruç tutalım Recebi şerif ayının 26. ve 27. günlerini oruçlu geçirelim bu şekilde geçirenler sevap kazanırlar şayet tutmaya gücü yetmeyen kardeşlerimiz bu sevaptan mahrum kalırlar Bu hususta sevgili peygamberimiz (sav) bir hadisi şeriflerinde şöyle buyuruyor

Recep ayında bir gün ve bir gece vardır ki recebin 27.gecesidir kim o gün oruç tutup geceyi ibadetle geçirirse yüz sene oruç tutmuş ve yüz sene ibadet yapmış gibi olur”

3)Miraç kandilinde kandil gecesinde sevgili peygamberimiz hazreti muhammed mustafa sallallahu aleyhi ve sellem efendimize bol bol salatu selam getirelim en azından bir tespih ve daha fazlası salatu selam çekelim Rabbimizi ve Peygamber efendimizi zikredelim hatırlayalım unutmayalım

4)Miraç kandilinde kandil gecesinde kuranı kerim okuyalım manası üzerinde düşünelim tefekkür edelim varsa kaza namazı kılalım nafile namaz kılalım ümmeti muhammede bol bol dua edelim

5)Miraç kandilinde kandil gecesinde muhasebe yapalım günahlarımızın kusurlarımızın af ve mağfiret olması için tevbe ve istiğfarda bulunalım rabbimizden af ve mağfiret dileyelim en azından bir tespih ve daha fazlası Estağfurullah çekelim inşallah

6)Müminlere beş vakit namaz miraç kandilinde miraç gecesinde farz kılındı yani hediye olarak gönderildi bu mübarek gecede gündüz ve gece bol bol namaz kılalım beş vakit namazımızı eda edelim kazaya bırakmayalım nafile namaz kılalım varsa namaz borcumuz bir günlük kaza namazı kılalım inşallah

MİRAÇ HEDİYELERİ

1)Beş vakit namaz

2)Bakara suresinin son iki ayeti

3)Şirk koşmayanların af edileceği

Cenabıhak miraç kandilinde yapacağınız tüm dualarınızı niyazlarınızı ibadetlerinizi namazlarınızı oruçlarınızı yüce dergahında ahseni kabul ile kabul ve makbul eylesin inşallah

Kıymetli Kardeşlerim Miraç Kandiliniz Mübarek Olsun

Miraç Kandilinin Memleketimiz milletimiz vatanımız ve alemi İslam için hayırlara huzurlara barış ve esenliğe vesile olmasını cenabı mevladan niyaz ederim 

Dua Eder Dua Beklerim

HAYIRLA KALIN ALLAH'A EMANET OLUN KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN

Araştırmacı İlahiyatçı Eğitimci Yazar Salih Kebapçı

Twitter.com @Salihkebapcii 


Görüntüleme Sayısı