Sır saklamak bir irade imtihanıdır Bu imtihanı kazanmayan hayatta hiçbir imtihanı kazanamaz | Hazreti Ali

24 Aralık 2017 Pazar

EVLİLİKTE ARANACAK İLK ŞART

Kıymetli Dostlar Evlilikte aranacak ilk şart, “dindarlık”tır. Nitekim Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- de kızı Hazret-i Fâtıma -radıyallâhu anhâ-’yı Hazret-i Ali radıyallâhu anh-’a nikâhlarken dindarlık ve güzel ahlâkın, maddî imkânlardan daha önemli olduğunu bizzat yaşayarak göstermişlerdir.

15 Aralık 2017 Cuma

EVLİLİKTE “DENKLİK” NEDEN ÖNEMLİ?

Aziz Dostlar Evlilik öncesi denklikle ilgili hususlar ne kadar dikkate alınırsa, bu mukaddes birlikteliğe o kadar sağlam adımlarla girilmiş olacaktır, Allâh’ın izniyle“Dikkate almak” derken; bu konuda bilinçli olup gerekli ön bilgileri elden geldiğince edinmeye çalışarak, bu bilgiler ışığında bir rota çizmeyi kastediyorum. Bu ise, henüz ayağı yere tam basmayan gençlerden daha çok, ebeveynlerin rehberlik etmesiyle gerçekleşebilir.

10 Aralık 2017 Pazar

BİR EĞİTİMCİ OLARAK HAZRETİ PEYGAMBERİN ÖĞRETİM METOTLARI


Sevgili Dostlar Eğitimde ne anlattığımız, kadar nasıl anlattığımızda önemlidir. Elbette insanlara ve özellikle çocuklarımıza iyi, güzel ve faydalı şeyler öğretmeliyiz. Aynı şekilde bu faydalı ve güzel şeyleri güzel metotlarla anlatmalı ve öğretmeliyiz.  

6 Aralık 2017 Çarşamba

BİR İNSAN NEDEN EVLENMELİDİR?


Muhterem Kardeşlerim Cenâb-ı Hak, evlenen insanlara maddî yönden rahatlık lutfettiği gibi muhabbet, ülfet ve gözül zenginliği de ihsân eder ve kazandıkları yeni akrabalarla onların içtimâî çevrelerini genişletir. İslâm evliliğe çok ehemmiyet verir. Yüce Rabbimiz nikâha teşvik etmek üzere şöyle buyurur

29 Kasım 2017 Çarşamba

İSLAM’IN EVLİLİĞE BAKIŞI


Kıymetli Dostlar İslam dinine göre evlilik, Kur’ân-ı Kerîm ve sünnet-i seniyye ile tavsiye edilen bir ibâdettir. Yüce dinimiz İslâm, sadece “bir inançlar bütünü” değildir. İslâm, ferdi ve sosyal hayatı kuşatan ilâhî bir sistemdir. İslâm, sistemlerin içinde bir sistem değil, o hayata tatbik edilmesi gereken yegâne ilâhî düzendir. Bu gerçeği böyle bilmeliyiz. Yani müslümanın her ânı, müslümanca olmalıdır. Bu sebeple;Evlilik, insanlara nimet tarafı çok olan, ilâhî bir ikramdır. Zira evlilik, 

26 Kasım 2017 Pazar

EVLİLİK VE AİLE HAYATI


Kıymetli Dostlar İslâm’a göre nikâh ve âile müessesesi; nesil yetiştirmek, evlât terbiyesi, neslin muhâfazası ve insanlık haysiyetinin korunması bakımından son derece lüzumlu ve vazgeçilmez bir değerdir. İslâm bu değere o kadar ehemmiyet vermiştir ki, onu yok etmeye kasteden çürük ve sefil münâsebetleri tamamen reddetmiş ve haram kılmıştır. Bu itibarla “zinâ” fiilini, en ağır bir şekilde yasaklamış ve ona yaklaştıran bütün kapıları da kapatmıştır. Zira o çirkin hâl; nikâhın zarâfet, nezâhet ve meşrûiyetine çılgınca bir saldırış ve nesilleri yok eden acımasız bir cinayettir. Nikâh gibi bir saâdet ve huzur dünyasını, fuhşun murdarlığına değişmek kadar büyük bir gaflet, cehâlet ve ahmaklık olamaz.

24 Kasım 2017 Cuma

ÖĞRETMENLERİN EKSİKLERİ VE MUVAFFAK ÖĞRETMENİN ÖZELLİKLERİ


Kıymetli Dostlar Çağımızın en yaygın olan eğitim kurumlarını muhafaza eden veliler ve onların ihtiyacına cevap vermek için eğitim faaliyetlerinde bulunan öğretmenlerin ne kadar büyük bir salih amel takdim ettiklerini her Müslümanın kabul etmesi kaçınılmazdır Öğretmenlik mesleği sevgili peygamberimizin emaneti olan mukaddes bir görevdir bu görev asla hafife alınamaz basite indirgenemez Çağımızda öğretmenlerimizin maalesef eksikleri çok bu yazımızda bu konulara temas etmeye lisanımız döndüğü kadarıyla arz etmeye çalışacağım İnşallah

22 Kasım 2017 Çarşamba

BİR YÖNETİCİDE BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLER


1-Yönetici muteber (saygın ve güveniler) olmalıdır.

2- Yönetici mutedil (ölçülü ve ılımlı) olmalıdır.

3- Yönetici murtezim (kararlı) olmalıdır.

4- Yönetici mutlif (bağışlayıcı) olmalıdır.

5- Yönetici muvakkit (zamanının iyi kullanan) olmalıdır.

6- Yönetici muvaffak (başarılı ) olmalıdır.

7- Yönetici muzaffer (her güçlüğün üstesinden gelen) olmalıdır.

8- Yönetici muceddit (yeniliğe açık) olmalıdır.

16 Kasım 2017 Perşembe

ÇOCUKLARIN KİŞİLİĞİNİ ETKİLEYEN DAVRANIŞLAR


Kıymetli Dostlar Çocuklarımız birey olma yolunda adım adım ilerlerken biz ebeveynler ile iletişim kurması onun en önemli ihtiyaçlarından bir tanesidir Zaman zaman tek başına kalmak kuralların dışına çıkmak size karşı gelmek istese de ebeveynlerin varlığı bir çocuğa güven verir ona nasıl davrandığımız ise çocuklarımızın hem gelişiminde hem de geleceğinde kilit rol oynar Müspet ve Menfi davranışlarımız çocuklarımızın karakterine nasıl yansıdığını merak ediyorsanız yazımızın devamını okumalısınız

15 Kasım 2017 Çarşamba

KOCANIN HANIMI ÜZERİNDEKİ HAKLARI

Kıymetli Dostlar Kocanın karısı üzerinde -mirası dışında- herhangi bir malî hakkı bulunmamaktadır. Karı kocanın birbirlerine karşı sevgi ve saygı ile davranması her iki tarafın birbirine karşı karşılıklı borçlarındandır. Kadının ev işlerini yapması kocasına karşı bir borcu mudur soru-su dönemlere, sosyal yapıya, kadının ev dışında çalışıp çalışmamasına göre çözümlenecek bir meseledir. Burada bütün dönemlere, bütün bölgelere ve bütün ailelere yönelik değişmez bir kuralın konması söz konusu değildir. Belki her dönemde ailenin, sosyal çevrenin durumuna göre bunu belirlemek söz konusu olacaktır. 

10 Kasım 2017 Cuma

İSLAM’A GÖRE NAFAKANIN HÜKMÜ


Kıymetli Kardeşlerim Evlilik içinde kadının her türlü normal masrafı kocaya aittir. Kur’ân-ı Kerîm’de (Talâk 65/6) ve Hz. Peygamber’in hadislerinde nafakanın kocaya ait olduğu, erkeğin yediğinden karısına da yedirmesi, giydiğinden giydirmesi açıkça belirtilmiştir. Kocanın karısının nafakasını karşılamakla yükümlü olması için zengin olması gerekmediği gibi kadının fakir olması da gerekmez. Kadın zengin de olsa masrafları kocaya aittir.

5 Kasım 2017 Pazar

EVLİLİĞİN DOĞURDUĞU SONUÇLAR VE MEHİR


Geçerli bir evliliğin doğurduğu sonuçlar derken bu evlilikten karı ve koca için doğacak hak ve borçlar kastedilmektedir.

Evlilikte eşlerin birbirlerine karşılıklı sevgi, saygı ve sadakat borcunun olduğu muhakkaktır. Çocukların bakım ve terbiyesi de eşlerin müşterek borçlarındandır. 

Bunlar dışında karı ve kocanın evlilikten doğan birtakım hakları daha vardır ki hukuk düzeni daha çok bu haklar ve bunların ifası üzerinde durmaktadır. Tabiatıyla bir taraf için hak olan diğer taraf için borç teşkil etmektedir


27 Ekim 2017 Cuma

EVLENİLMESİ HARAM OLAN KADINLAR

Kıymetli Dostlar İslâm hukukunda belirli akrabalarla evlenilmesi yasaklanmıştır. (Nisâ 4/22, 23) Kendileriyle evlenilmesi yasak olan bu kadınlara muharremât denmektedir. Bu yasak bazı kereler devamlıdır; hiçbir hal ve durumda ortadan kalkmaz. Bazen da bu yasak sürelidir; belli sürelerin geçmesi veya bazı durumların gerçekleşmesi halinde bu kimselerle evlenilebilir.

22 Ekim 2017 Pazar

İSLAM’A GÖRE EŞ SEÇİMİ NASIL OLMALIDIR?


Kıymetli Dostlar İslâm hukuku literatüründe kefâet terimiyle ifade edilen denklik ile evlenecek eşler arasında dinî, iktisadî ve sosyal bakımdan bir denkliğin olması kastedilir. Burada esas itibariyle erkeğin kadına denk olması aranmaktadır.

19 Ekim 2017 Perşembe

VELAYET NEDİR? İSLAM’DA VELAYET HAKKI

Sevgili Dostlar Hukuk dilinde velayet, başkaları adına onların rızâları aranmaksızın hukukî işlemde bulunma yetkisini ifade eder. Aile hukukunda velayet eksik ehliyetli ve ehliyetsizlerin bir yakını tarafından rızâları alınarak veya alınmaksızın evlendirilme yetkisidir.
Özellikle Hanefîler’in dışındaki mezheplerde kadınlar, bazı durumlarda rızâları aransa bile, ancak velileri aracılığıyla evlenebildikleri için velâyetin bu alanda özel bir önemi vardır. Bu mezhepler “Velisiz nikâh olmaz” (Buhârî, “Nikâh”, 36; Ebû Dâvûd, “Nikâh”, 19; Tirmizî, 14, 17) hadisini ve benzeri hadisleri mutlak olarak değerlendirmekte ve her durumdaki kadınların -rızâları alınsa bile sadece velileri aracılığıyla evleneceklerini söylemektedirler.

13 Ekim 2017 Cuma

İSLAM’A GÖRE EVLİLİK AKDİNİ GEÇERSİZ KILAN DURUMLAR

Değerli Kardeşlerim Evlenme unsur ve şartlardan birisine riayet edilmemesi durumunda ihmal veya ihlâl edilen unsur ve şarta göre evliliğin ya tamamen veya bazı yönleriyle geçersiz olması söz konusudur.
Unsurları, kuruluş (in‘ikad) ve geçerlilik (sıhhat) şartları tamam olan evlilik hukuken geçerli (sahih) bir evliliktir. Böyle bir evlilik karı-koca ilişkisinin helâl olması, mehir, nafaka, evlilikten doğan sıhrî hısımlık ve mahremiyet (hürmet-i musâhere), neseb ve karşılıklı mirasçılık gibi evliliğin bütün sonuçlarını doğurur. Unsurları ve in‘ikad şartları tamam olup sıhhat şartlarında eksiklik olan evlilik fâsid evliliktir. Bu tür evlilikte tarafların derhal ayrıl- maları gerekir. Fâsid evlilik kendi başına herhangi bir sonuç doğurmaz. Ancak bu evlilikle birlikte fiilî birleşme de (zifaf) vuku bulmuşsa bu evlilikten şu sonuçlar doğar:

10 Ekim 2017 Salı

İSLAM’A GÖRE EVLİLİK AKDİNİN GEÇERLİ OLMASININ ŞARTLARI


Aziz Dostlar Evlilik akdinin geçerli (sahih) olarak doğması için aranan şartlardır. Bu şartlara riayetsizliğin sonucu akdin fâsid olarak doğmasıdır. Akdin fâsid olarak doğması ile bâtıl olarak doğması arasında ileride görüleceği üzere önemli farklar vardır.

8 Ekim 2017 Pazar

İSLAM’DA NİŞAN VE NİŞANLANMANIN HÜKMÜ


Değerli Dostlar Evlenmeyi diğer akidlerden ayıran özelliklerden bir tanesi bu akidden önce bir hazırlık döneminin geçirilmesidir. Bütün toplumlarda taraflar nikâhın kıyılmasından önce birbirleriyle bir evlenme arzusu ortaya koymakta, bilâhare kısa veya uzun süren bir hazırlık dönemi geçirmekte ve ardından da evlenip bir araya gelmektedir. Toplumumuzda bu hazırlık dönemi söz kesme ile başlamakta, bunu nişanlanma izlemekte, evlilik daha sonra gelmektedir. Taraflar bu süreç içinde birbirlerini daha iyi tanımakta, karşılıklı hediyeler alınıp verilmektedir.

5 Ekim 2017 Perşembe

EVLENMENİN MAHİYETİ VE YAPILIŞI


Değerli Dostlar Evlenme karı koca arasında birlikte yaşamaya ve karşılıklı yardımlaşmaya imkân veren ve taraflara karşılıklı hak ve ödevler yükleyen bir sözleşmedir Evlenme akdi diğer akidlerden gerek yapılışı, gerek bu akde gelinceye kadar sürdürülen hazırlıklar, gerekse bu akdin geçerli olabilmesi için maddî ve şeklî hukuk açısından riayet edilmesi gereken şartlar bakımından ayrılmaktadır.

3 Ekim 2017 Salı

İSLAM’A GÖRE AİLE HAYATI NASIL OLMALIDIR?


Aziz Dostlar İslam’a göre aile hayatı nasıl olmalıdır? İslam’da evliliğin hükmü nedir? Dinimizde evliliğin önemi nedir? İslam’a göre evlenmenin şartları nelerdir? Yazılarımızda bu suallerin yanıtlarını vermeye çalıştık İnşallah
Kur’ân-ı Kerîm, erkek ve kadının bu dünyadaki yalnızlığının karşı cins ile giderildiğini belirtmektedir:

1 Ekim 2017 Pazar

AİLE HAYATI


Kıymetli Dostlar İnsan, fıtratı îcâbı bir âile kurmaya ve o âile içinde yaşamaya muhtaçtır. Lâkin âile yuvasının huzur ve saâdeti için de, âile fertlerinin, üzerlerine düşen hak ve vazifeleri bilmeleri ve bunlara uymaları zarûrîdir.
Baba, hanımını ve çocuklarını en güzel şekilde terbiye edip ihtiyaçlarını helâlinden temin ederek onları iki cihan saâdetine hazırlamalıdır. Evlâtlarına mal-mülk mîrasından ziyâde, sağlam bir karakter ve şahsiyet mîrâsı bırakmalıdır.

30 Eylül 2017 Cumartesi

EN İYİ ÖĞRETMEN KİMDİR?

En iyi öğretmen fakültede iken yüksek notlar alan pratiğe geldiği zaman en iyi pratiği sergileyen notunu koz olarak kullanmayan adaletli davranan kibirlenip gururlanmayan diplomasını aldığında ibadet aşkı ve şevkiyle vazife ifa eden parasını alan aldığı parayı hak ederek kazanan öğrencilerini azarlamayan merhametli şefkatli hoşgörülü sabırlı işinin ehli güvenilir hangi branşta görev yapıyorsa o branşın yeniliklerini gelişmelerini takip eden kendini yenileyen tazeleyen sabrı ve iknayı silah olarak kullanan çok iyi istişare yapan vazifesini titizlik içinde yapan çokça dua eden sabırdan asla vazgeçmeyen insan ilişkilerini her zaman geliştirendir

27 Eylül 2017 Çarşamba

OKULLARIMIZDA VERİLEN DİNİ EĞİTİM YETERLİ MİDİR?


Aziz Dostlar Bu eğitim üzerine yazımda okullarımızda verilen daha doğrusu verilmeye çalışılan dini eğitimi ve yeterliliğini işlemeye çalışacağım İnşallah
Sözlerimin ve yazımın başında okullarımızda dini eğitimin verilmesinden okullara ders olarak konulmasından dolayı bir ilahiyatçı ve eğitimci olarak sonuna kadar çok mutluyum hatta bu derslerin artırılarak zorunlu hale getirilmesinden yana olduğumu da ifade etmek isterim

24 Eylül 2017 Pazar

EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE EN ETKİLİ FAKTÖRLER

Değerli Dostlar Bir evvelki yazımda başladığım eğitim öğretimin önemine bu yazımda da eğitim öğretimin önemi üzerine devam edeceğim İnşallah
Eğitim Öğretim sürecinde insanı etkileyen çeşitli faktörler vardır İnsanın ilk eğitim ve öğretim yuvası kurumu ailedir nitekim insanın kendisine lazım olan ve hayat boyunca unutmayacağı en mühim bilgileri tecrübe yoluyla aile yuvasında öğrenir

21 Eylül 2017 Perşembe

EĞİTİM ÖĞRETİMİN ÖNEMİ

Aziz Dostlar Geleceğimizin teminatı olan yavrularımız evlatlarımız 18 Eylül pazartesi günü itibariyle yeni bir eğitim öğretim yılına daha başladılar Cenabıhak yeni eğitim öğretim yılında tüm öğrencilerimizi muvaffak eylesin zihin açıklığı nasip eylesin onları her türlü kötülüklerden kötü alışkanlıklardan ve faydasız ilimden muhafaza eylesin İnşallah

17 Eylül 2017 Pazar

ON BEŞ ŞEYİ YAPINCA ÜMMETİN BAŞINA GELECEK BÜYÜK BELÂ!

Hz.Ali(r.a)anlatıyor: Rasûlullah (s.a.v) bir gün:
“Ümmetim on beş şeyi yapmaya başlayınca ona büyük belânın gelmesi vâcip olur!”buyurmuşlardı.
Yanındakiler:
“–Ey Allâh’ın Rasûlü! Bunlar nelerdir?” diye sordular.
Rasûlullah (s.a.v) Efendimiz şöyle sıraladı:
“1. Ganimet (yani milli servet, fakir fukaraya uğramadan sadece zengin ve mevki sahibi kimseler arasında) tedâvül eden bir metâ haline geldiği,
2. Emânet ganîmet gibi görülüp hıyânet edildiği,
3. Zekât, ibadet olarak görülmeyip büyük bir yük ve angarya olarak görüldüğü,
4. Kişi, (gayr-i meşrû işlerde) kadınına itaat ettiği,
5. Kişi, annesine karşı itaatsizlikte bulunduğu,
6-7. Kişi, arkadaşına iyilikte bulunduğu hâlde babasına kaba davrandığı,
8. Mescidlerde sesler yükseldiği (huşû kaybolduğu),
9. Bir milletin idârecisi en alçakları olduğu,
10. Bir kişiye şerrinden korkularak hürmet edildiği,
11. Çeşitli isimlerle îmâl edilen içkilerin serbestçe içildiği,
12. İpek elbiselerin erkekler tarafından giyildiği,
13-14. (San’at, bale, konser gibi çeşitli adlar altında; bar, gazino ve benzeri salonlarda ve hatta televizyon ve filim gibi çeşitli vasıtalarla yaygın şekilde) şarkıcı kadınlar ve çalgı aletlerine alâka arttığı;
15. Bu ümmetin sonradan gelen nesilleri, önceden gelip geçenlere lânet ettiği zaman,
İşte o zaman artık kızıl rüzgârı, yere batışı veya domuz ve maymunlara çevrilmeyi[1], zelzeleyi ve gökten taş yağmasını bekleyin. Ondan sonra birbiri ardınca pek çok alâmetler zuhûr eder ve bunlar ipi kopan eski bir gerdanlığın ard arda düşen taneleri gibi birbirini tâkip ederler.”[2]
Dipnotlar: [1] Tirmizi, Fiten 38/2210. [2] Tirmizi, Fiten 38/2211.
Peygamber Efendimiz -sallâllahu aleyhi ve sellem- biz ümmetine uyarıları günümüzde daha çok önemini gösteriyor.



13 Eylül 2017 Çarşamba

CUMA GÜNÜ YAPILMASI GEREKEN 10 SÜNNET

Cuma günü Müslümanların bayramıdır ve Peygamber Efendimiz’in (sallallahu aleyhi vesellem) Cuma günü yapılması daha güzel olan özel bazı sünnetleri vardır. İşte Cuma günü yapılması gereken bazı sünnetler
1)GUSÜL ABDESTİ ALMAK
Semüre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre 
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Her kim cuma günü abdest alırsa ne iyi eder; hele boy abdesti alırsa, o daha iyidir.” (Ebû Dâvûd, Tahâret 128; Tirmizî, Cum`a 5)
2)RUHEN VE BEDENEN CUMA’YA HAZIRLANMAK VE GÜZEL KOKU SÜRMEK
Ebû Abdullah Selmân el-Fârisî radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Bir kimse cuma günü gusül abdesti alır, elinden geldiği kadar temizlenir, ya kendi özel kokusundan veya evinde bulunan güzel kokudan sürünür ve evinden çıkar, iki kişinin arasına girmez, sonra üzerine farz olan namazı kılar, imam hutbe okurken susup onu dinlerse, o cuma ile öteki cuma arasındaki günahları bağışlanır.” (Buhârî, Cum’a 6, 19)

10 Eylül 2017 Pazar

KOMŞU HAKLARI NELERDİR?

Komşuluk o derece mühimdir ki sadece bu dünya ile de sınırlı kalmamaktadır.
Hayatta iken sâlihlerle beraberlik ehemmiyetli olduğu gibi, kabirde de onlara komşu olmak büyük bir ehemmiyet arz etmektedir. Bunu Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle ifâde buyurur:
“Ölülerinizi sâlih insanların arasına defnediniz.” (Deylemî, I, 102)
Bunlarla birlikte komşuların ufak tefek eziyet ve sıkıntılarına da  katlanmak gerekir. Zîrâ Cenâb-ı Hakk’ın sevdiği kişilerden biri de, komşusunun eziyetlerine Allah rızâsı için katlanan kimsedir. Allah Teâlâ onu, bir şekilde komşusunun fenâlığından muhâfaza eder.

5 Eylül 2017 Salı

ŞEHİTLİK

Allah yolunda öldürülen Müslümanlara Şehit denir Şehitlik Allah katında mertebelerin en yücesidir Şehitler Allah'ın ebedi Misafirleri’dir Şehitler Allah Resulünün de komşularıdır Şehitler Kıyamet gününde peygamberlikten sonra en kıymetli mertebenin sahibi olacaklardır Âhirette en büyük rütbenin peygamberlikten sonra şehidlik olduğu belirtilmiştir. Şehitlik makamı unutmayalım ki herkese nasip olmaz olmuyor Bunun içindir ki, şehitlerin bütün günah ve kusurları Allah tarafından af edilmektedir Allah'ın huzuruna günahsız bir şekilde varırlar Şehitlikle alakalı kuranı kerimde iki tane çokça duyduğumuz ayeti kerimeler vardır bunlardan bir tanesi bakara 154 diğeri ali imran 169/170.ayetleri

30 Ağustos 2017 Çarşamba

KURBANLIK HAYVANIN TAŞIMASI GEREKEN ÖZELLİKLER

HANGİ HAYVANLAR KURBAN OLARAK KESİLEBİLİR?

Koyun, keçi, sığır, manda ve deve. Dolayısıyla ancak bu hayvanlardan (veya türdeşleri) kurban kesilebilir. Tavuk, kaz, ördek, deve kuşu, ceylan gibi hayvanların kurban olarak kesilmesi geçerli değildir. Kurbanın geçerliliği açısından bu hayvanların erkek veya dişi olması arasında fark yoktur. Ancak koyunun erkeğinin, diğerlerinin ise dişisinin kesilmesi daha faziletli görülmüştür.
Koyun ve keçi sadece bir kişi için; deve, sığır ve manda ise yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban olarak kesilebilir. Bu hüküm Hanefîler dahil üç mezhebe göre olup Mâlikî mezhebinde parasına ve etine iştirakle ortak kurban kesimi câiz görülmez.

27 Ağustos 2017 Pazar

KURBAN’DAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER

KURBAN NEDİR?
Kurban, sözlükte “yaklaşmak, Allah’a yakınlık sağlamaya vesile olan şey” anlamına geliyor. Dinî bir terim olarak, “ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak ya da bu şekilde boğazlanan hayvan” demektir. Arapça’da bu şekilde kesilen hayvana udhiyye denilir.
KİMLER KURBAN KESER?
Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü sayılması için bulunması gereken şartlar:

Müslüman olmak
Akıllı ve bulûğa ermiş olmak.
Mukim olmak yani yolcu olmamak.
Belirli bir malî güce sahip bulunmak.
KURBAN KESMENİN DİNÎ HÜKMÜ NEDİR?
Kurban kesmenin fıkhî açıdan değerlendirilmesi hususunda fakihler arasında görüş farklılıkları vardır. Dinen aranan şartları taşıyan kimselerin kurban kesmeleri Hanefî mezhebinde ağırlıklı görüşe ve bazı müctehid imamlara göre vâcip, fakihlerin çoğunluğuna göre müekked sünnettir. Hanefîler, Kur’an’da Hz. Peygamber’e hitaben “Rabbin için namaz kıl, kurban kes” (el- Kevser 108/2) buyrulmasının ümmeti de kapsadığı ve gereklilik bildirdiği görüşündedir. 
KURBAN KESİLECEK HAYVANIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Kurban kesmekle mükellef olan kimsenin bu ibadeti geçerli olarak yerine getirmiş sayılabilmesi için gerek kurbanlık hayvanla gerekse bu hayvanın kesimiyle ilgili bazı şartlar vardır. Bunlar kurbanın sıhhat şartlarıdır.
KURBAN NASIL KESİLİR?
Hayvan, kesim yerine incitilmeden götürülür, kesilecek zaman da kıbleye karşı ve sol tarafı üzerine yatırılır. Elinden geldiği sürece her mükellefin kurbanını kendisinin kesmesi menduptur, değilse bir başkasına vekâlet verip kestirir. Kurbanı kesecek kimsenin müslüman olması tercihe şayandır. Yahudi ve hıristiyanlara da kesim yaptırılabilir. Çünkü Ehl-i kitabın kestiği yenir.

Çarşamba günü kurbanlık hayvanın taşıması gereken özellikleri paylaşalım inşallah 

23 Ağustos 2017 Çarşamba

MÜSLÜMANIN MÜSLÜMAN ÜZERİNDEKİ BEŞ HAKKI

Şöyle bir düşünelim Bitmeyecek sandığımız ortalama yedi onluk ömrümüz sona erdi. Yüz yıllarca berzah aleminde ağırlandık ve nihayet ihtiyar olduğu kadar yorgun da olan “Dünya” nın da sonu geldi. Allah’ın (Subhanehu Ve Teala) hak vaadi olan kıyamet gerçekleşti. Mizan, Sırat Köprüsü, sonsuz nimetlerle dolu Cennet, sonsuz azap için yaratılan Cehennem, Rablerinden gelecek emir ve talimatları bekleyen memur melekler, un ufak olmuş kemiklerinden dirilen Ademoğulları, İsrailoğulları, yüz yirmi dört bin peygamber ve ümmetleri, tüm ehl-i kitap, ahiret gününü yalanlayan münkirler, putperestler, ateşperestler, budistler, ateistler, deistler, hindular, Firavun, Nemrut, Ebu Leheb, Ebu Cehil ve dünya sahnesinde rol almış tüm dönem zalimleri, cinler, haklarını aldıktan sonra toprak olmayı bekleyen hayvanlar ve varlığından bile habersiz olduğumuz tüm alemler gözlerin dikilip kaldığı hesap günü için hazır. Ve elbette biz de gençliğimizin, güzelliğimizin, sağlığımızın, afiyetimizin, zamanımızın, malımızın, ilmimizin saymakla sonunu getiremeyeceğimiz türlü türlü dünya ikram ve nimetlerinin, tüm an ve amellerimizin zerresiyle hesabını vermek üzere, hesabı çabuk gören Alemlerin Rabbi’ nin huzurundayız.

20 Ağustos 2017 Pazar

İSLAM TİCARET AHLÂKI

Bizler, malı meşrû yollardan kazanmakla mükellefiz ve meşrû yerlere sarfetmeye de mecbûruz. Ârif bir tüccâr, dünya ticâretini devâm ettirirken daha büyük olan âhiret kazancını yâni ticâreten len-tebûr’u ihmâl etmeyecek, ebedî saâdeti düşünüp ilâhî yoldan ayrılmayacaktır.

14 Ağustos 2017 Pazartesi

KUVVETLİ MÜ’MİNİN ÖZELLİKLERİ

Mü’mini güçlü kılacak her işe ve tedbire sarılmak, bu konuda Allah’tan yardım dilemek, yılmamak, acz göstermemek Peygamber Efendimiz’in hadisimizde yer alan tavsiyeleridir.
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

Kuvvetli mü’min, (Allah katında) zayıf mü’minden daha hayırlı ve daha sevimlidir. (Bununla beraber) her ikisinde de hayır vardır. Sen, sana yararlı olan şeyi elde etmeye çalış. Allah’dan yardım dile ve asla acz gösterme. Başına bir şey gelirse, “şöyle yapsaydım, böyle olurdu” diye hayıflanıp durma. “Allah’ın takdiri bu, O, ne dilerse yapar” de. Zira “eğer şöyle yapsaydım” sözü şeytanı memnun edecek işlerin kapısını açar.” (Müslim, Kader 34. Ayrıca bk. İbni Mâce, Mukaddime 10.)

9 Ağustos 2017 Çarşamba

FE EYNE TEZHEBUN (BU GİDİŞ NEREYE?)

Kur’an’da insana yönelik sorular var. Kur’an Rabbin kelamı. Öyleyse sorular, Halık’tan insana yönelen sorular. Neden az şükredersiniz? Şükretmez misiniz? Akl etmez misiniz? Neden düşünmüyorsunuz? gibi insanı tefekküre, sorgulamaya ve kendini bulmaya yönlendiren sorular…
İnsan, kendisine herhangi bir varlık tarafından sorulan sorular karşısında duyarsız kalamaz. Bir çocuk soru sorsa, anne – baba soru sorsa, öğretmen soru sorsa, devlet soru sorsa… Kimine zorunlu olarak, kimine gönüllü olarak cevap verir insan. Cevap vermediği zaman, içinde bir ukde kalır.

1 Ağustos 2017 Salı

NAMAZ İLE ALAKALI FIKHİ SUALLER VE YANITLAR

 SUAL 1:Tenin rengini gösteren kıyafetlerle namaz kılınabilir mi?

Cildin kırmızılığını veya beyazlığını belli edecek derecede ince olan elbiselerle setr-i avret emri yerine getirilmiş olmaz. Bu tür kıyafetlerle namaz kılındığı takdirde, namazın farzı yerine getirilmediği için ibadet kabul olmaz. Hattâ şunu belirtmekte fayda var ki, ten rengini belli eden ince kıyafetlerin karanlık ve loş bir odada şeffaflığının fark edilmemesi böyle bir odada namaz kılınabileceği mânâsına gelmez. Nitekim böyle bir kıyafetle nasıl aydınlık bir yerde namaz kılınamıyorsa, karanlık olan yerde de namaz kılınamaz. Bilhassa annelerimiz ve teyzelerimizin kullandığı ince tülbentler, yazmalar ve altını gösteren beyaz namaz başörtüleri ile namazın setr-i avret emri yerine getirilmiş olmaz.

17 Temmuz 2017 Pazartesi

PEYGAMBERİMİZİN SAĞLIKLA ALAKALI TAVSİYELERİ

Günümüzde teknolojik tıp aletleri ve büyük yatırımlarla ulaşılan modern tıp bilgileri, aynı zamanda asırlardır oluşan bir bilgi birikimi ve tecrübenin sonucudur. Ancak tüm bu olumlu şartların ve teknolojik imkanların bulunmadığı, bundan yaklaşık 1400 yıl önce Peygamber Efendimiz (sav)'in sağlık konusunda ümmetine verdiği tavsiyeler ve örnek olduğu uygulamalardan oluşan Tıbb-ı Nebevi, bugün tıp dünyasına ışık tutmaktadır.

12 Temmuz 2017 Çarşamba

KUL HAKKI


 KUL HAKKI: Kul hakkı insanın can mal namus ve ahiret hayatına yönelik maneviyatı gibi dokunulmazlıklara yönelik tecavüz ve haksızların ortaya çıkardığı haklara kul hakkı denir

Kul hakkı çok büyük bir vebaldir bu vebalin gerek dünya hayatında gerek ahiret hayatında ödenebilecek bir karşılığı yoktur kul hakkı mal mülk para gibi dünyalık hiçbir karşılıkla ödenmesi söz konusu değildir kul hakkı Allah’ın katında affı olmayan bir günahtır

8 Temmuz 2017 Cumartesi

AİLEYİ BESLEYEN TEMEL DEĞERLER

Aile kavramının etimolojik manası, üzerinde duracağımız kavramların önemini ortaya koymaya yetecek bir etki alanına sahiptir. Aile sürekli ihtiyaç duyan demektir. Ancak burada sadece maddi anlamda bir muhtaçlık söz konusu değildir. Bu ihtiyaç ailenin üzerine bina edildiği yüksek değerlere olan ihtiyaçtır.

5 Temmuz 2017 Çarşamba

EVLİLİKLER NEDEN BİTER?

Ailelerin aile olmakta en çok zorlandığı dönemlerden birini yaşıyoruz. Her geçen gün yükselen boşanma rakamları bir yana, herkesin en yakınlarından gördükleri ve duydukları boşanma olayları aileler ile ilgili bildiğimiz birçok şeyin değiştiğini gösteriyor.

27 Haziran 2017 Salı

BİR MÜSLÜMAN ÇOCUĞUNA NASIL İSİM KOYMALI?

“Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyleyse isimlerinizi güzel yapın.” (Ebu Davud, Edeb 69) Yeni doğan çocuğa isim koymak, bir şahsa, sırtında hayatı boyunca taşıyacağı bir anlam etiketi yüklemektir. Bu sebeple isim koymadan önce, İslâm’ın isim koyma konusundaki tavrını öğrenmek gerekir

21 Haziran 2017 Çarşamba

KADİR GECESİ YAPILACAK DUA VE İBADETLER NELERDİR?

Kur’ân-ı Kerimde bin aydan daha hayırlı olarak buyrulan bu gece (Kadir Sûresi 3)hakkında Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.”

20 Haziran 2017 Salı

KADİR GECESİ UYANIK OLANLAR NE KAZANACAK?

Hz. Peygamber’e ümmetinin ömrü gösterilmişti. Rasûlullâh (s.a.v) bunu, önceki ümmetlerin ömrüne nisbetle kısa buldu. Ümmetinin, önceki insanların uzun ömürlerinde işledikleri amellere yetişemeyeceğini düşündü.

18 Haziran 2017 Pazar

ECDADIMIZ OSMANLININ KURDUĞU VAKIFLAR

Cenabıhak ecdadımız Osmanlıya gani gani Rahmet eylesin bizleri onlara layık torunlar olmaya muvaffak eylesin bizleri onların şefaatine nail eylesin ve mahrum eylemesin Rabbim ecdadımız Osmanlıdan ebediyen razı olsun İnşallah duasıyla başladık yazımıza

17 Haziran 2017 Cumartesi

KUR’ÂN’DA GEÇEN İSİMLER

Çocuğa verilen isim, hem dünyada hem de ahirette geçerlidir. Hz. Muhammed (s.a.v.) Efendimiz sadece çocukların değil, yetişkinlerin ismiyle de alâkadar olmuş, kötü bulduğu isimleri değiştirmiştir.

24 Mayıs 2017 Çarşamba

RAHMET BEREKET MAĞFİRET MEVSİMİ RAMAZAN AYINA DAİR TAVSİYELER

Değerli Kardeşlerim Ramazanı Şerif dünyalık maddi kazanç sağlama kapısı ve fırsatı değildir Ahiret hayatımızı için manevi ticaret mevsimidir
Değerli Kardeşlerim Ramazan ayı içerisinde yapacağımız tüm ibadetlerimiz ahiret hayatımıza yatırım amacıyla ve rabbimizin rızası için olmalıdır

Değerli Kardeşlerim Ramazanı Şerif ayı dünyalık maddi veya manevi kazanç sağlama köşeyi dönme fırsatı imkan’ı ve yolu asla değildir olamaz
Değerli Kardeşlerim Ramazanı Şerif ayı ahiret hayatına ahiret kasasına ahiret bankasına yatırım yapma ayıdır zamanıdır ve en büyük fırsattır

Değerli Kardeşlerim Ramazan ayı geldiğinde hiç kimse kısa yoldan dünyalık kazanç sağlarım diye beklemesin ummasın ziyana uğrayanlardan olur
Değerli Kardeşlerim Ramazan dünyalık maddi kazanç sağlamak için ticaret mevsimi değildir ramazanı ticarete dökenleri Allah'a havale ediyoruz
Değerli Kardeşlerim Ramazan geldiğinde hiç kimse 30 gün çalışıp ibadet edip sonrada bu bana ertesi ramazana kadar yeter diye düşünmesinler yanılır ve ziyana uğrarlar
Değerli Kardeşlerim Ramazan ayını ticaret ayına dönüştüren dünyalık maddi kazanç sağlamak için uğraşan tüccarlara asla prim vermeyin fırsat tanımayın
Değerli Kardeşlerim Parayla okunan kuranı kerim veya hatmi şerifler Allah katında kabul değildir ramazan ayında bunu yapanlardan uzak durun
Değerli Kardeşlerim Ramazanda hiç bir ibadet parayla yapılmaz yapılıyorsa onun adı asla ibadet olmaz İbadetlerimize riya ve para karışmasın / karıştırmayalım
Değerli Kardeşlerim Ramazan ayında mukabele okunan tek yer camilerdir evlerde okunan veya okutulan kuranın amacı maddi kazanç sağlamaya yöneliktir
Değerli Kardeşlerim Ramazan ayı kuran ayıdır kuranı okuyalım anlayalım kavrayalım manasına bakalım hayatımıza doğru bir şekilde tatbik edelim inşallah
Değerli Kardeşlerim Ramazan ayında ülkemizde evlerde okunan veya okutulan kuranı kerimlerin tertip edilen mukabele programlarının maddi kazanç sağlamaya yönelik olduğunu unutmayalım ve dikkatli olalım inşallah
Değerli Kardeşlerim Ramazan ayı para kazanma ayı değildir cebimizin dolacağı bir ay değildir kuran ayıdır infak ayıdır yardım ayıdır ramazan ayı
Değerli Kardeşlerim Ramazan ayı üzerinden dini suistimal eden maddi kazanç sağlamaya çalışan şarlatanlara asla fırsatlar vermeyelim inşallah uyanık olalım uyanık davranalım
Değerli Kardeşlerim Ramazanı Şerif ayınızı şimdiden tebrik ediyorum ülkemiz ve milletimizin huzuruna selametine vesile olmasını cenabı mevladan niyaz ediyorum

Ramazanı Şerif Ayınız Mübarek Olsun

ARAŞTIRMACI İLAHİYATÇI YAZAR SALİH KEBAPÇI @Salihkebapcii

23 Mayıs 2017 Salı

ZEKAT'A TABİ OLAN MALLARIN NİSAP MİKTARLARI

Değerli Kardeşlerim Bugün yazımızda zekata tabi olan malların nisap miktarları mevzumuz da gayri menkullerin ve sanayi ürünlerinin nisap miktarlarını paylaşacağız inşallah

22 Mayıs 2017 Pazartesi

ZEKAT’A TABİİ OLAN MALLARIN NİSAP MİKTARLARI

Geçtiğimiz hafta yazımızda zekata tabii olan malların nisap miktarları mevzumuz da altın gümüş ve paranın nisap miktarını yazmıştık bugünde diğer maddelerle devam edeceğiz inşallah

17 Mayıs 2017 Çarşamba

NAMAZI BOZAN DURUMLAR

1)Namazda konuşmak
2)Bir şey yemek içmek
3)kendi duyacağı kadar gülmek
4)Birine Selam vermek ve selam almak
5)göğsünü kıbleden çevirmek

16 Mayıs 2017 Salı

ZEKATA TABİ OLAN MALLARIN NİSAP MİKTARLARI

Zekata tabi olan bir malın ve ürünün para altın ve gümüşün zekatının verilebilmesi için nisap miktarına ulaşması gereklidir kardeşlerim Nisap:Bir malın veya ürünün ve paranın zekata tabi olmasını belirleyen ölçüdür her malın ve ürünün nisap miktarı vardır ve farklıdır

15 Mayıs 2017 Pazartesi

ZEKATA TABİ OLAN VE OLMAYAN MALLAR

Mal kelimesi kişinin elde etmek sahip olmak ve yararlanmak ile arzu duyduğu eşya anlamına gelmektedir Kuranı kerimde zekata tabi malların hangileri olduğu hangi şartları taşımaları gerekiyor hangi maldan ne kadar zekat verilir bilgisi bulunmaz Hangi mallardan ne orada zekat verilecek ne kadar olarak verileceğini bizlere hazreti peygamber (sav) efendimiz açıklamıştır kardeşlerim

12 Mayıs 2017 Cuma

ZEKAT'IN ALAN VEREN VE SOSYAL DÜZEN AÇISINDAN FAYDALARI VE ÖNEMİ

Zekat ibadetini ifa eden Müslüman Dünya ve Ahiret hayatına yönelik faydaları vardır hem dünyasına hem ahiretine fayda sağlamaktadır

Her şeyden önce Müslümanın Kulluk vazifesini ifa etmede Allah'ın rızasını kazanmada malını temizlemede ve kul hakkından kurtuluştur zekat

Zekat aynı zamanda Müslümanın ahiret hayatına yatırım yapmasıdır azık biriktirmesi ahiret kesesini bir anlamda doldurmasıdır

10 Mayıs 2017 Çarşamba

BERAT KANDİLİ

حم  وَالْكِتَابِ الْمُبِينِ إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُّبَارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنذِرِينَ فِيهَا يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِيمٍ أَمْرًا مِّنْ عِندِنَا إِنَّا كُنَّا مُرْسِلِينَ رَحْمَةً مِّن رَّبِّكَ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

Hâ mîm.Vel kitâbil mubîn İnnâ enzelnâhu fî leyletin mubâreketin innâ kunnâ munzirîn Fihâ yufreku kullu emrin hakîm Emren min indinâ innâ kunnâ mursilîn Rahmeten min rabbik innehu huves semîul alîm

(DUHAN SURESİ 1-6.AYETLER)

9 Mayıs 2017 Salı

AYETLER IŞIĞINDA KURANDA ZEKATA VERİLEN ÖNEM

Kuranı kerimde namazlarını kılan ve zekatlarını veren müminler Allah'ın peygamberin ve müminlerin dostu olduğu maide suresinin 55.ayetinde Yüce Allah'ın zekatını verenlere Merhamet edeceği Araf suresinin 156.ayetinde ve Tevbe suresinin 71.ayeti kerimesinde firdevs cennetine koyacağını Müminun suresinin ilk ayetlerinde ve en büyük en değerli müfakatı vereceğini ise Nisa suresinin 162.ayetinde rum suresinin 39.ayetinde lokman suresinin 3 ve 4.Ahzab suresinin 35.ayetinde mücadele suresinin 17.ayetinde bildirmektedir

8 Mayıs 2017 Pazartesi

ZEKAT’IN İSLAM DİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ

İslamın beş şartından dördüncüsü de zekat vermektir hicretin ikinci yılında oruçtan önce farz kılınmıştı Zekat dini ölçülere göre zengin olan Müslümanların seneden seneye malının parasının kırkta birini ihtiyaç sahibi Müslümanlara vermesidir ve mal ile yapılan bir ibadettir

Zekat kuranı kerimde 32 ayette namazla birlikte ise 37 ayette geçmektedir zekatın üzerinde bu kadar durulması dinimizin zekata verdiği önemini yansıtmaktadır

4 Mayıs 2017 Perşembe

ZEKAT VE KAVRAMLARI

Ayet ve hadislerde zekat ibadeti üç kelam ile ifade edilir zekat sadaka infak olmak üzere kardeşlerim
1)ZEKAT KELİMESİ
 "ZKV" Kökünden türeyen Zekat çok anlamlı bir kelimedir Kuranı kerimde 32 defa türevleri ise 27 defa zikredilmiştir Tezkiye kelimesi temize çıkarmak ibra etmek demektir
Zekat Dinen zengin sayılan Müslümanın kazandığı elde ettiği ürünlerinden bir kısmını kırkta birini ihtiyaç sahibi olanlara vermesidir Zekat farz olan bir ibadettir mal ile yapılır hicretin ikinci yılında farz kılınmıştır farz kılınışı oruç ibadetinden evveldir kardeşlerim

29 Nisan 2017 Cumartesi

ORUCU BOZMAYAN DURUMLAR

1)Oruçlu olduğunu unutarak yemek içmek unutarak yeyip içerken oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzını yıkar oruca devam eder kardeşlerim
Lakin oruçlu olduğunu hatırladıktan sonra boğazından aşağıya bir şey geçerse inmiş olursa orucu bozulur kardeşlerim

27 Nisan 2017 Perşembe

ORUCU BOZUP HEM KAZA HEM KEFARET GEREKTİREN DURUMLAR

1)CİNSEL MÜNASEBET

2)YEMEK İÇMEK

3)SİGARA İÇMEK

Ramazan ayında niyet ederek oruca başlayan bir kimse özürsüz olarak bile bile yemesi içmesi cinsel münasebette bulunmasıyla orucu bozulur

25 Nisan 2017 Salı

ORUÇ TUTMAMAYI MÜBAH KILAN MAZERETLER

Ramazan ayında oruç tutmak farzdır özürsüz olarak ramazan ayında oruç tutmamak hem günahtır hem de cezası vardır mazereti olan müstesnadır

ORUÇ TUTMAMAYI MÜBAH KILAN MAZERETLER

1)hastalık

2)yolculuk

3)hamilelik

23 Nisan 2017 Pazar

MİRAÇ KANDİLİ

سُبْحَانَ الَّذِي أَسْرَى بِعَبْدِهِ لَيْلاً مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الأَقْصَى الَّذِي بَارَكْنَا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ آيَاتِنَا إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ
 Subhânellezî esrâ bi abdihî leylen minel mescidil harâmi ilel mescidil aksallezî bâreknâ havlehu li nuriyehu min âyâtinâ, innehu huves semîul basîr

Kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir. (İSRA SURESİ 1.AYETİ) 


Görüntüleme Sayısı